Przepis
Składniki
- 4 steki z antrykotu
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
- 2-3 łyżki oleju
Sos:
- 1 pęczek posiekanej natki pietruszki
- 3 posiekane ząbki czosnku
- 2 łyżki liści oregano
- 80 ml oliwy
- 2 łyżki octu z czerwonego lub białego wina
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1 papryczka chilli posiekana bez pestek
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki sosu, zmiksuj za pomocą blendera, tak aby pozostały lekkie grudki. Sos podaj od razu lub schłodź w lodówce. Steki wyjmij około 2 godziny przed smażeniem z lodówki aby miały wyższą temperaturę. Dopraw obficie solą i pieprzem. Smaż na rozgrzanym oleju,(w zależności od wagi) około 3-4 minuty z każdej strony krwisty, 5-6 minut średnio wysmażony, 8-9 minut dobrze wysmażony. Po usmażeniu odkładamy na około 5 minut na deskę aby odpoczął. Stek można pokroić na plastry, podawać z sosem chimichurri i chrupką tortillą (200°C przez 5 minut).