Przepis
Wołowina, Cielęcina
„Carbonada” wołowa – Carbonada de buey
Składniki
- 800 g mięsa wołowego bez kości
- 400 g cebuli
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- 500 ml piwa
- natka pietruszki
- tymianek, sól
- 70 g smalcu
Sposób przygotowania
Kroimy mięso w kostkę, rumienimy na rozgrzanym smalcu i solimy. Wyjmujemy, a na tym samym tłuszczu przesmażamy pokrojoną w plasterki cebulę. Układamy mięso w garnku, dodajemy przecier pomidorowy i podgrzewamy na wolnym ogniu. Następnie dorzucamy cebule wraz z tłuszczem, zalewamy piwem, dodajemy tymianek, natkę pietruszki, oraz zasmażkę z mąki i masła. Rondel przykrywamy, potrawę dusimy na wolnym ogniu przez dwie do trzech godzin. Podajemy najczęściej z ziemniakami ugotowanymi w łupinach i obranymi ze skórki.