Przepis
Składniki
- 500 g wołowiny np. udźca
- 200 g ugotowanych ziemniaków
- 1 posiekane jajko na twardo
- 70 g utłuczonych łuskanych orzechów włoskich
- 50 g posiekanych rodzynek
- 50 g masła
- 1 cytryna pokrojona w cząstki
- pół pęczka posiekanej mięty
- pół pęczka posiekanej kolendry
- pół pęczka posiekanej natki pietruszki
- mąka do obtoczenia
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Mięso przepuść z ugotowanymi ziemniakami przez maszynkę o drobnych oczkach. Dodaj utłuczone orzechy włoskie, rodzynki, miętę, kolendrę, jajko, sól oraz pieprz i dobrze wymieszaj. Z tak przygotowanej masy zrób kulki wielkości piłeczek ping pongowych. Obtocz je w mące i usmaż na złoto. Podaj polane masłem i posypane ziołami z cząstkami cytryny.