X

Czego szukasz?

Przepis
Wołowina, Cielęcina

Frykadelki megrińskie

Składniki

  • 500 g wołowiny np. udźca
  • 200 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 posiekane jajko na twardo
  • 70 g utłuczonych łuskanych orzechów włoskich
  • 50 g posiekanych rodzynek
  • 50 g masła
  • 1 cytryna pokrojona w cząstki
  • pół pęczka posiekanej mięty
  • pół pęczka posiekanej kolendry
  • pół pęczka posiekanej natki pietruszki
  • mąka do obtoczenia
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Mięso przepuść z ugotowanymi ziemniakami przez maszynkę o drobnych oczkach. Dodaj utłuczone orzechy włoskie, rodzynki, miętę, kolendrę, jajko, sól oraz pieprz i dobrze wymieszaj. Z tak przygotowanej masy zrób kulki wielkości piłeczek ping pongowych. Obtocz je w mące i usmaż na złoto. Podaj polane masłem i posypane ziołami z cząstkami cytryny.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również