Przepis
Wołowina, Cielęcina
Gulasz ziołowy
Składniki
- 1/2 kg świeżej, pokrajanej w grube kawałki wołowiny gulaszowej
- 2 łyżki oliwy czosnkowej
- 1 średni, drobno posiekany pęczek szczypioru
- 2 łyżeczki suszonego majeranku
- 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka drobno posiekanej natki lubczyku
- 1 łyżka winnego octu
- 2 łyżki masła
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
- 1 szklanka grubo zmiksowanych pomidorów
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Mięso nacieramy wszystkimi suchymi przyprawami, smarujemy oliwą, przesypujemy szczypiorkiem, pietruszką i lubczykiem, skrapiamy octem, szczelnie zawijamy i wkładamy do lodówki na przynajmniej 6 godzin. Wyjmujemy z lodówki pół godziny przed dalszą obróbką cieplną, aby mięso doszło do temperatury pokojowej. Rozgrzewamy w rondlu do wysokiej temperatury masło z oliwą i wrzucamy mięso, dokładnie obsmażając ze wszystkich stron. Wkładamy pomidory i podlewając winem dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 2 do 3 godzin. Smacznego