Przepis
Wołowina, Cielęcina
Polędwica zapiekana z warzywami
Składniki
- 750 g polędwicy wołowej
- 250 g cebuli
- pół selera
- marchew
- pietruszka
- 75 g słoniny
- 2 łyżki masła
- 250 ml wywaru (może być z kostki)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki mąki
- szklanka kwaśnej śmietany
- pieprz, sól, liść laurowy, goździki
Sposób przygotowania
Warzywa myjemy i oczyszczamy. Kroimy wraz ze słoniną w kostkę. Polędwicę myjemy, osuszamy i nacieramy łyżką pieprzu. Układamy mięso w brytfance, obkładamy wszystkimi warzywami i słoninką. Dodajemy goździki i liść laurowy, na wierzchu układamy kawałki masła. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temp. 200°C przez 20 minut, obracając mięso raz na drugą stronę w połowei pieczenia. Potem podlewamy całość gorącym wywarem i pieczemy jeszcze 20 minut w temp. 180°C. Na koniec doprawiamy potrawę solą. Mięso wyjmujemy i kroimy w plastry. Sos przecedzamy, dodajemy śmietanę i mąkę. Zagotowujemy. Przyprawiamy na koniec solą, pieprzem i sokiem z cytryny.