X

Czego szukasz?

Przepis
Wołowina, Cielęcina

Polędwica zapiekana z warzywami

Składniki

  • 750 g polędwicy wołowej
  • 250 g cebuli
  • pół selera
  • marchew
  • pietruszka
  • 75 g słoniny
  • 2 łyżki masła
  • 250 ml wywaru (może być z kostki)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki mąki
  • szklanka kwaśnej śmietany
  • pieprz, sól, liść laurowy, goździki

Sposób przygotowania

Warzywa myjemy i oczyszczamy. Kroimy wraz ze słoniną w kostkę. Polędwicę myjemy, osuszamy i nacieramy łyżką pieprzu. Układamy mięso w brytfance, obkładamy wszystkimi warzywami i słoninką. Dodajemy goździki i liść laurowy, na wierzchu układamy kawałki masła. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temp. 200°C przez 20 minut, obracając mięso raz na drugą stronę w połowei pieczenia. Potem podlewamy całość gorącym wywarem i pieczemy jeszcze 20 minut w temp. 180°C. Na koniec doprawiamy potrawę solą. Mięso wyjmujemy i kroimy w plastry. Sos przecedzamy, dodajemy śmietanę i mąkę. Zagotowujemy. Przyprawiamy na koniec solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również