X

Czego szukasz?

Przepis
Wołowina, Cielęcina

Saltimbocca alla Romana

Składniki

  • 4 kotlety z górki cielęcej po 150 g
  • 4 plastry szynki parmeńskiej
  • 4 liście szałwii
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 100 ml białego wytrawnego wina

Sposób przygotowania

Kotlety rozbić, oprószyć solą i pieprzem. Na każdy kotlet położyć po plastrze szynki i po liściu szałwii, złożyć na pół. Można spiąć wykałaczką, aby podczas smażenia, się nie rozpadły. Na patelni rozgrzać olej i masło. Smażyć kotlety po 3 minuty z każdej strony, zalać winem, zmniejszyć ogień. Wino odparować do połowy objętości, dodać po kawałku masło stale mieszając. Sos doprawić solą i pieprzem. Podawać z długim makaronem typu spaghetti.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również