Przepis
Wołowina, Cielęcina
Wołowe rolady
Składniki
- 4 kawałki mięsa wieprzowego ( na rolady)
- 2 cebule
- 20 dag boczku
- 2 ogórki kiszone
- musztarda
- sól, pieprz, papryka mielona
Sposób przygotowania
Mięso delikatnie rozbić zwilżonym tłuczkiem, przyprawić solą i pieprzem. Każdy płat posmarować musztardą. Cebulę posiekać drobno. Boczek pokroić na paseczki, a ogórki w cienkie słupki. Kawałeczki cebuli, boczku i ogórka układać na płatach mięsa. Każdy płat ściśle zawijać w roladę i spiąć wykałaczkami lub związać białą bawełnianą nicią , przyprawić. Kłaść rolady na rozgrzany tłuszcz i mocno zarumienić.Podlać ciepłym bulionem i dusić pod przykryciem około 1 godziny. Gdy rolady będą już miękkie wyciągnąć wykałaczki lub usunąć nici .Sos zagęścić odrobiną śmietany i mąki.Podawać z pyzami i modrą kapustą.