X

Czego szukasz?

Przepis
Wołowina, Cielęcina

Wołowina po marynarsku

Składniki

  • 1 kg wołowiny
  • 1 kg ziemniaków
  • 3 cebule
  • 2 duże marchewki
  • 70 g masła
  • 2 łyżki mąki
  • butelka jasnego piwa (0,33 l)
  • liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki mielonego pieprzu

Sposób przygotowania

Mięso kroimy w plastry, posypujemy pieprzem oraz pokruszonym liściem laurowym. Wkładamy do rondla, zalewamy piwem i pozostawiamy na kilka godzin. Następnie mięso wyjmujemy z piwa, osuszamy, oprószamy mąką, obsmażamy na patelni z obu stron na 2 łyżkach masła. Wyjmujemy mięso i na tym samym tłuszczu obsmażamy przez 3 min. ziemniaki - obrane i pokrojone w plastry - oraz tak samo przygotowaną marchewkę, dodając trochę masła. Na pozostałym maśle w osobnym naczyniu przesmażamy na złoto cebulę pokrojoną w plastry. Wysmarowany tłuszczem rondel wypełniamy warstwami ziemniaków, mięsa, cebuli, marchewki - zaczynając i kończąc na ziemniakach (wszystkie warstwy solimy). Zalewamy całość piwem, w którym moczyło się mięso i pieczemy ok. 2 godziny pod przykryciem na małym ogniu, sprawdzając od czasu do czasu czy nie trzeba dolać piwa, by potrawa się nie przypaliła.   

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również