X

Czego szukasz?

Przepis
Wołowina, Cielęcina

Wołowina po marynarsku

Składniki

  • 1 kg wołowiny
  • 1 kg ziemniaków
  • 3 cebule
  • 2 duże marchewki
  • 70 g masła
  • 2 łyżki mąki
  • butelka jasnego piwa (0,33 l)
  • liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki mielonego pieprzu

Sposób przyrządzania

Mięso kroimy w plastry, posypujemy pieprzem oraz pokruszonym liściem laurowym. Wkładamy do rondla, zalewamy piwem i pozostawiamy na kilka godzin. Następnie mięso wyjmujemy z piwa, osuszamy, oprószamy mąką, obsmażamy na patelni z obu stron na 2 łyżkach masła. Wyjmujemy mięso i na tym samym tłuszczu obsmażamy przez 3 min. ziemniaki - obrane i pokrojone w plastry - oraz tak samo przygotowaną marchewkę, dodając trochę masła. Na pozostałym maśle w osobnym naczyniu przesmażamy na złoto cebulę pokrojoną w plastry. Wysmarowany tłuszczem rondel wypełniamy warstwami ziemniaków, mięsa, cebuli, marchewki - zaczynając i kończąc na ziemniakach (wszystkie warstwy solimy). Zalewamy całość piwem, w którym moczyło się mięso i pieczemy ok. 2 godziny pod przykryciem na małym ogniu, sprawdzając od czasu do czasu czy nie trzeba dolać piwa, by potrawa się nie przypaliła.   

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również