Wołowina, Cielęcina
Wołowina po marynarsku
Składniki
- 1 kg wołowiny
- 1 kg ziemniaków
- 3 cebule
- 2 duże marchewki
- 70 g masła
- 2 łyżki mąki
- butelka jasnego piwa (0,33 l)
- liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżeczki mielonego pieprzu
Sposób przygotowania
Mięso kroimy w plastry, posypujemy pieprzem oraz pokruszonym liściem laurowym. Wkładamy do rondla, zalewamy piwem i pozostawiamy na kilka godzin. Następnie mięso wyjmujemy z piwa, osuszamy, oprószamy mąką, obsmażamy na patelni z obu stron na 2 łyżkach masła. Wyjmujemy mięso i na tym samym tłuszczu obsmażamy przez 3 min. ziemniaki - obrane i pokrojone w plastry - oraz tak samo przygotowaną marchewkę, dodając trochę masła. Na pozostałym maśle w osobnym naczyniu przesmażamy na złoto cebulę pokrojoną w plastry. Wysmarowany tłuszczem rondel wypełniamy warstwami ziemniaków, mięsa, cebuli, marchewki - zaczynając i kończąc na ziemniakach (wszystkie warstwy solimy). Zalewamy całość piwem, w którym moczyło się mięso i pieczemy ok. 2 godziny pod przykryciem na małym ogniu, sprawdzając od czasu do czasu czy nie trzeba dolać piwa, by potrawa się nie przypaliła.