X

Czego szukasz?

Przepis
Zupy

Domowy makaron nitki

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 jaj

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki ciasta zagniataj ok 10 minut, tak aby powstała zwarta gładka kulka. Następnie podziel ją na 3 równe części. Każdą z nich rozwałkuj na grubość 1-2 mm. Wymaga to trochę siły, ale niestety z twardego ciasta wychodzi najlepszy makaron.  Płaty ciasta ułóż na bawełnianej ściereczce na ok 10 minut aby przeschło. Każdy płat ciasta pokrój w 5 cm paski. Następnie paski poukładaj na sobie warstwowo i krój w poprzek tak aby powstały cienkie nitki. Zagotuj 3 l wody z 3 łyżeczkami soli. Makaron gotuj do momentu kiedy będzie miękki ok 5 minut. 

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    • Jeżeli jest dobrze wysuszony to nie ma większego znaczenia w czym go przechowujesz.
      Makaron nie zawiera w sobie wody i się nie psuje bardzo długo.
      Możesz go przechowywać w tym, w czym zazwyczaj przechowujesz żywność: torebki strunówki, papierowe torby, czy pudełka.
      Pozdrawiam

  1. Jak długo można przechowywać pocięty i dobrze wysuszony makaron ? np. w torebce papierowej? Pozdrawiam

  2. Jak długo można przechowywać pocięty i dobrze wysuszony makaron ( np.w torebce papierowej )? Pozdrawiam

  3. Czy samo ciasto na makaron można w jakiś sposób przechowywać, czy trzeba od razu pociąć i ugotować makaron ? Pozdrawiam.

Sprawdź również