Przepis
Zupy
Lody z bitą śmietaną, truskawkami i zielonym pieprzem
Składniki
- 9-12 kulek lodów waniliowych
- 200 ml śmietany kremówki
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki grubo zmielonych pistacji
- 500 g truskawek
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki masła
- 200 ml białego, wytrawnego wina
- 2 łyżki zielonego pieprzu w ziarenkach
- 50 ml likieru, najlepiej Amaretto
Sposób przygotowania
Truskawki oczyszczamy i dzielimy na połówki. Na patelnię wkładamy masło a następnie cukier i smażymy do czasu powstania karmelu. Całość zalewamy winem, dodajemy pieprz i kilka minut dusimy. Do sosu dodajemy truskawki oraz likier. Całość redukujemy, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Śmiętanę ubijamy razem z cukrem waniliowym. W pucharkach układamy lody, następnie bitą smietanę i truskawki wraz z sosem. Posypujemy pistacjami i serwujemy.