Przepis
Zupy
Rosół grzybowy
Składniki
- 2,5 l wody
- 1 włoszczyzna
- 2 cebule
- 50g suszonych grzybów
- 50g masła
- 2-3 liście laurowe
- 3-4 kulki ziela angielskiego
- sól, pieprz
- ew. śmietana 18%
Sposób przygotowania
Warzywa umyj, obierz i gotuj z liściem laurowym i zielem angielskim. Dodaj przekrojone na pół i przypalone cebule w łupinach. Wszystko gotuj do miękkości. W czasie gotowania warzyw grzyby namocz w letniej wodzie, gdy zmiękną pokrój je w 0,5 cm paski. Wyjmij z ugotowanego wywaru warzywa i dodaj grzyby przesmażone na maśle. Zupę gotuj na wolnym ogniu jeszcze ok 30 minut. Solą i pieprzem przypraw do smaku. Podawaj z drobnym makaronem lub łazankami. Dobrze smakuje również z łyżka śmietany.