X

Czego szukasz?

Przepis
Zupy

Rosół klasyczny

Składniki

  • kura rosołowa - ok. 1,5 kg
  • 2 cebule, przekrojone w poprzek na pół
  • pęczek włoszczyzny bez kapusty
  • garść łodyg z liśćmi lubczyku
  • 4 ziela angielskie
  • 3 liście laurowe
  • 8 ziaren różnokolorowego pieprzu
  • ew.końcówki z natki lub koperku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Kurę zalej zimną wodą tak aby woda była 10 cm powyżej mięsa i gotuj na małym ogniu około 40 minut. Zbierz szumowiny. Cebule opal nad palnikiem gazowym lub mocno zrumień w piekarnik. Do kury dodaj umyte i obrane warzywa, cebulę oraz zioła. Wsyp 1 łyżeczkę soli. Całość gotuj dalej, do czasu aż mięso będzie miękkie, około 2 godziny. Od czasu do czasu zbieraj tworzące się na wierzchu szumowiny. Pamiętaj żeby nie przykrywać rosołu ponieważ zmętnieje. Na koniec dopraw rosół solą oraz pieprzem i wyjmij kurę oraz warzywa. Połowę marchewki i pietruszki pokrój w półplasterki i dodaj ponownie do rosołu. Rosół podawaj z makaronem i ziołami.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również