Przepis
Zupy
Rosół klasyczny
Składniki
- kura rosołowa - ok. 1,5 kg
- 2 cebule, przekrojone w poprzek na pół
- pęczek włoszczyzny bez kapusty
- garść łodyg z liśćmi lubczyku
- 4 ziela angielskie
- 3 liście laurowe
- 8 ziaren różnokolorowego pieprzu
- ew.końcówki z natki lub koperku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Kurę zalej zimną wodą tak aby woda była 10 cm powyżej mięsa i gotuj na małym ogniu około 40 minut. Zbierz szumowiny. Cebule opal nad palnikiem gazowym lub mocno zrumień w piekarnik. Do kury dodaj umyte i obrane warzywa, cebulę oraz zioła. Wsyp 1 łyżeczkę soli. Całość gotuj dalej, do czasu aż mięso będzie miękkie, około 2 godziny. Od czasu do czasu zbieraj tworzące się na wierzchu szumowiny. Pamiętaj żeby nie przykrywać rosołu ponieważ zmętnieje. Na koniec dopraw rosół solą oraz pieprzem i wyjmij kurę oraz warzywa. Połowę marchewki i pietruszki pokrój w półplasterki i dodaj ponownie do rosołu. Rosół podawaj z makaronem i ziołami.