Przepis
Zupy
Rosół z karpia
Składniki
- 2 l wywaru rybnego lub wody
- 1 kg karpia
- 1 pęczek włoszczyzny bez kapusty
- 1 cebula
- 2–6 ziaren ziela angielskiego, 1–3 liści laurowych, gałka muszkatołowa
- 2 białka
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Rybę sprawiamy, dzielimy na dzwonki. Głowę, ogon, płetwy i kręgosłup wykorzystujemy do zrobienia wywaru. Włoszczyznę obieramy, płuczemy i zalewamy przecedzonym wywarem. Gotujemy. Karpia myjemy i dzielimy na dzwonka, wkładamy do wywaru z jarzyn, dodajemy wszystkie przyprawy oraz zrumienioną nad ogniem lub na płytce cebulę. Gotujemy razem przez pół godziny. Rybę wyjmujemy, rosół przecedzamy, dodajemy do niego białka i podgotowujemy, ubijając białka trzepaczką. Jeszcze raz rosół przecedzamy, doprawiamy do smaku, podajemy z kawałeczkami karpia bez ości, pokrojonymi w kostkę.