X

Czego szukasz?

Przepis
Zupy

Tradycyjna grochówka z wędzonką

Tradycyjna grochówka z wędzonką to jedna z zup, które z pewnością kojarzą mi się z ojcem. Pamiętam, że tata często przygotowywał to danie jesienią i zimą. Czasami również podczas wypadów pod namiot lub na żaglówce. Smakowała wtedy wyjątkowo, zwłaszcza w dżdżysty dzień. Nie raz jako młody chłopak obserwowałem go, jak przygotowuje grochówkę, jak namacza łuskane ziarna grochu i rozciera w ogromnych dłoniach suszony majeranek. Jego wersja to nie była lekka zupka to było konkretne zupiszcze, w którym śmiało stawała łyżka. Dzisiaj przedstawiam mój przepis, który jest połączeniem moich kulinarnych doświadczeń oraz tego co przekazał mi Tata.

Tradycyjna grochówka z wędzonką

Składniki:

  • 300 g grochu łuskanego w połówkach
  • 250 g boczku wędzonego
  • 350 g wędzonej kiełbasy
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 l wody lub np. bulionu drobiowego
  • 5 ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2/3 łyżeczki kminku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • jedna łyżka suszonego majeranku
  • 2 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Groch zalej zimną wodą, odstaw na noc do namoczenia, dzięki temu ziarna szybciej się ugotują.

Na rozgrzanym oleju roślinnym podsmaż boczek pokrojony w kostkę. Następnie dodaj półplasterki kiełbasy, smaż kilka minut. Do zrumienionej wędzonki dodaj cebulę pokrojoną w kostkę. Pod koniec smażenia dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, liść laurowy oraz ziele angielskie.

Krok 2:

Następnie do podsmażonych składników wlej wodę lub bulion. Dodaj marchew i pietruszkę pokrojoną w kostkę oraz namoczony groch. Gotuj na małym ogniu 15 minut, w trakcie wsyp przyprawy: kminek, pieprz ziołowy i majeranek. Następnie dodaj ziemniaki pokrojone w dużą kostkę. Gotuj dodatkowe 15 minut.

Krok 3:

Kiedy groch się dość mocno rozgotuje, dopraw zupę solą i pieprzem do smaku. Na koniec przed podaniem zupę posyp natką pietruszki.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram Facebook.

A więcej pysznych inspiracji na zupy znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Wspaniały przepis identyczną zupę robił niegdyś mój ojciec! Smak dzieciństwa!

  2. 2 l wody lub np. bulionu drobiowego – to najpewniej zbędne, lepiej kość wędzoną i to dużą.

  3. Dzień dobry, mam dwa kalendarze kulinarne Jacka Kuronia , z których korzystam zwłaszczana na Boże Narodzenie, potrawą nr 1 jest bigos, tę grochowa∑ będę robić dzisiaj i przepis jest taki jak robię ja sama, zdjęcie zupy zachęca do ugotowania , pozdrawiam serdecznie i … za kilka godzin będę mieć tę zupkę ze zdjęcia u mnie na stole

    • Myślę, że chodzi o kalendarze mojego ojca Macieja. Dziadek Jacek nie gotował zbyt dobrze;-)
      Cieszę się, że korzystasz z naszych rodzinnych przepisów kulinarnych i że zaglądasz również na moją stronę.
      Dziękuję za komentarz i życzę smacznego.

  4. Witam. Czy można tu wykorzystać wywar z gotowania golonki? I jak to wykorzystać? Zamiast bulionu? Pozdrawiam

Sprawdź również