Przepis
Zupy
Zupa czosnkowa – latwa
Składniki
- 20 dużych ząbków czosnku
- 1 duża cebula
- 3 żółtka
- 1 duża łyżka masła
- 1 duża łyżka oleju
- 2 duże łyżki maki
- 1 duża łyżka octu (najlepiej winny)
- 1litr rosołu z kurczaka - z kostki
- grzanki
Sposób przygotowania
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, cebule obrać i posiekać w drobna kostkę.
W garnku rozgrzać maso i olej, dodać czosnek i cebule - zeszklić. Ciągle mieszając dodać make, zrobi się coś w rodzaju pasty.
Wlać rosół i dodać ocet.
Wszystko zamieszać najlepiej za pomocą trzepaczki, zagotować. Zdjąć z "ognia" i dodać żółtka. Przy dodawaniu żółtek energicznie mieszać! Źółtka zetną się nadając lekko kremowa konsystencję, nie należy już zupy więcej gotować, jest już gotowa.
Podawać z grzankami.
Smacznego!!