Przepis
Zupy
Zupa krem dyniowo-jabłkowa
Składniki
- 2 białe części pora, pokrojone w półplasterki
- 3-4 ząbki czosnku, posiekane
- 2 sparzone pomidory, obrane i pokrojone w kostkę
- 1 łyżeczka kolendry mielonej
- 1 łyżeczka kminu
- 1 łyżeczka garam masali
- 500 g kwaskowych jabłek, pokrojonych w kostkę
- 500 g miąższu z dyni, pokrojonej w kostkę
- 1,2 l bulionu warzywnego lub drobiowego
- 100 ml mleczka kokosowego
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- kilka placków tortilli
- świeża kolendra
Sposób przygotowania
W garnku rozgrzej oliwę. Dodaj pora oraz czosnek, podsmaż przez 2-3 minuty aż zmiękną. Następnie wsyp pomidory, podduś kolejne 2-3 minuty. Dodaj przyprawy kolendrę, kmin oraz garam masale. Po
2 minutach wsyp jabłko i dynię, wymieszaj i wlej wywar. Gotuj do miękkości, około 20 minut.
Po tym czasie wlej mleczko kokosowe, całość zmiksuj. Dopraw solą i pieprzem, podawaj świeżą kolendrą i chrupiącą tortillą.