Zupy
Zupa krem z cebuli
Przyszła jesień, za oknem szaro buro, do tego deszcz i niskie temperatury. Jesień powoli przygotowuje nas do zimy. A jak robi się chłodno, to potrzebujemy przede wszystkim ciepłych, aromatycznych zup. Dzisiaj mam dla Was krem z cebuli. Fantastyczną jesienną, rozgrzewającą propozycję na obiad. Krem jest bardzo sycący, gęsty i bez wątpienia intensywnie cebulowy. Zupa krem z cebuli to idealny posiłek, gdy wracamy przemarznięci do domów.
Zupa krem z cebuli
Składniki:
- 1 kg cebuli białej
- 400 g ziemniaków
- litr bulionu np. drobiowego
- łyżka tymianku
- sól
- pieprz
- olej np. rzepakowy
Przygotowanie:
Krok 1:
Cebule obierz i pokrój w piórka, w kostkę, jak Ci wygodnie, sposób pokrojenia nie ma znaczenia. Następnie posól i usmaż na oleju na złoty kolor. Chwilkę to potrwa, nawet 30-40 minut, ale w rezultacie cebula nabierze bursztynowego koloru i w smaku nabierze słodyczy.
Krok 2:
Po drugie dodaj bulion, może być warzywny, drobiowy. Następnie obierz i umyj ziemniaki, pokrój je w małą kostkę, dzięki czemu szybciej się ugotują. Ustaw kuchenkę na średnie grzanie, niech zupa krem z cebuli lekko bulgocze.
Krok 3:
Po trzecie gotuj warzywa do miękkości. Następnie zupę zmiksuj na gładki krem. Na koniec przypraw tymiankiem, solą i pieprzem.
Podawaj z grzankami i kleksem oliwy.
Więcej przepysznych zup znajdziesz >> TUTAJ<<
Jeśli chcesz być na bieżąco ze wszystkimi moimi przepisami to zapraszam na Facebooka i Instagram.