X

Czego szukasz?

Przepis
Zupy

Zupa krem z cebuli

Przyszła jesień, za oknem szaro buro, do tego deszcz i niskie temperatury. Jesień powoli przygotowuje nas do zimy. A jak robi się chłodno, to potrzebujemy przede wszystkim ciepłych, aromatycznych zup. Dzisiaj mam dla Was krem z cebuli. Fantastyczną jesienną, rozgrzewającą propozycję na obiad. Krem jest bardzo sycący, gęsty i bez wątpienia intensywnie cebulowy. Zupa krem z cebuli to idealny posiłek, gdy wracamy przemarznięci do domów. 

Zupa krem z cebuli

Składniki:

  • 1 kg cebuli białej  
  • 400 g ziemniaków 
  • litr bulionu np. drobiowego
  • łyżka tymianku 
  • sól 
  • pieprz 
  • olej np. rzepakowy 

Przygotowanie:

Krok 1:

Cebule obierz i pokrój w piórka, w kostkę, jak Ci wygodnie, sposób pokrojenia nie ma znaczenia. Następnie posól i usmaż na oleju na złoty kolor. Chwilkę to potrwa, nawet 30-40 minut, ale w rezultacie cebula nabierze bursztynowego koloru i w smaku nabierze słodyczy. 

Krok 2:

Po drugie dodaj bulion, może być warzywny, drobiowy. Następnie obierz i umyj ziemniaki, pokrój je w małą kostkę, dzięki czemu szybciej się ugotują. Ustaw kuchenkę na średnie grzanie, niech zupa krem z cebuli lekko bulgocze. 

Krok 3:

Po trzecie gotuj warzywa do miękkości. Następnie zupę zmiksuj na gładki krem. Na koniec przypraw tymiankiem, solą i pieprzem. 

Podawaj z grzankami i kleksem oliwy. 

Więcej przepysznych zup znajdziesz >> TUTAJ<<

Jeśli chcesz być na bieżąco ze wszystkimi moimi przepisami to zapraszam na  Facebooka i Instagram

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również