Przepis
Zupy
Zupa ogórkowa
Składniki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 400g ogórków kiszonych, startych na tarce o grubych oczkach
- 1 płaska łyżeczka kminku
- 1 marchewka, obrana starta na tarce o grubych oczkach
- 1 pietruszka, obrana starta na tarce o grubych oczkach
- 50 g selera, obrany starty na tarce o grubych oczkach
- 2 l wywaru drobiowego lub warzywnego
- 3-4 ziemniaki, obrane pokrojone w kostkę
- ½ szklanki kwasu ogórkowego
- 150 ml śmietany 30%
- 1 płaska łyżka mąki pszennej
- 1 żółtko
- sól, pieprz
- 2 łyżki posiekanego koperku
Sposób przygotowania
Na patelni rozgrzej masło z olejem. Dodaj ogórki kiszone i kminek, smaż na średnim ogniu przez 10-15 minut. Po tym czasie patelnie zdejmij z palnika, odstaw na bok. Warzywa: marchew, pietruszkę i seler zalej wywarem. Gotuj przez 30 minut, następnie dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę. Gdy ziemniaki będą miękkie, wrzuć do zupy ogórki kiszone. Zupę zagotuj, jeżeli zupa jest za mało intensywna w smaku, dodaj kwas z ogórków. Śmietanę dokładnie wymieszaj z mąką i żółtkiem. Powoli wlej do zupy cały czas mieszając, zupa nie powinna wrzeć. Ostrożnie dopraw solą i pieprzem, zagotuj. Wymieszaj ogórkową z posiekanym koperkiem.