Gdy nadchodzi jesień, czy też zima zaczynam mieć ochotę na treściwsze zupy. Zupy dzięki którym nie tylko zaspokoję głód, ale które również ogrzeją mnie od środka. Dlatego dzisiaj przychodzę z takim właśnie daniem. Zupa warzywna z cieciorką, bogata w smak, rozgrzewająca i treściwa.
Zupa warzywna z cieciorką
Składniki:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 200 g schabu środkowego
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 3-4 łodygi selera naciowego
- 1 biała część pora
- 1 czerwona papryka
- 5 pieczarek
- ½ papryczki chili
- 1 kawałek imbiru wielkości korka od wina
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka kolendry mielonej
- 1 łyżeczka cynamonu mielonego
- 1 łyżeczka nasion ajwanu lub np. kminu
- 3 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 6 ziaren kardamonu
- 8 goździków
- 300 g ciecierzycy z zalewy
- 2 puszki pomidorów krojonych
- 1,5-2 l wody
- sól
- 1 mały pęczek kolendry
- ew. cukier
Przygotowanie:
Krok 1:
W garnku rozgrzej oliwę. Dodaj schab pokrojony w niewielką kostkę, następnie smaż kilka minut aż mięso się zrumieni. Po tym czasie wsyp cebulę pokrojoną w kostkę, oraz marchewkę pokrojoną w pół plastry, smaż 2-3 minuty. Następnie dodaj pora i selera naciowego pokrojonego w plastry, smaż 2-3 minuty. Po tym czasie wsyp paprykę i pieczarki pokrojone w kostkę oraz posiekaną papryczkę chili, smaż 2-3 minuty, na koniec dopraw solą.
Krok 2:
Do podsmażonych warzyw dodaj starty na drobnej tarce imbir oraz czosnek, smaż 1-2 minuty. Następnie dodaj przyprawy: kolendrę, cynamon, ajwan, liść laurowy, ziele angielskie, kardamon i goździki. Smaż warzywa z przyprawami 1-2 minut, po tym czasie wlej ciecierzycę, pomidory z puszki oraz wodę. Ilość wody zależy od konsystencji jaką lubicie. Gotuj na małym ogniu 45 minut, na koniec dopraw solą, ewentualnie cukrem.
Podawaj z dużą ilością posiekanej świeżej kolendry.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych inspiracji na zupy znajdziesz >> TUTAJ <<