X

Czego szukasz?

Przepis
Zupy

Zupa krem z camembertem i jabłkiem

Składniki

  • 250 g kiełbasy
  • 200-250 g sera camembert
  • 4 jabłka
  • 1 cebula
  • 150 g selera
  • 2 łyżki mąki
  • 2 l bulionu
  • 150 ml śmietany 30%
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 100 g masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Jabłka obierz ze skórki, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój w plastry. Cebule i selera pokrój w kostkę. W rondlu rozgrzej masło i przesmaż na nim cebulę do zeszklenia, dodaj selera i smaż około 3 minut. Po tym czasie dodaj jabłka, wymieszaj i smaż razem 5 minut. Posyp całość mąką, wymieszaj i po 3 minutach dodaj bulion, kiełbasę oraz obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę camemberta. Gotuj zupę 15-20 minut, co jakiś czas mieszając, by ser się dobrze rozpuścił. Zupę zdejmij z ognia, wyjmij z niej kiełbasę i zmiksuj z dodatkiem śmietany. Zmiksowaną zupę zagotuj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Zupę podawaj z kawałkami kiełbasy, posypaną posiekana matka pietruszki.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również