Przepis
Zupy
Zupa krem z camembertem i jabłkiem
Składniki
- 250 g kiełbasy
- 200-250 g sera camembert
- 4 jabłka
- 1 cebula
- 150 g selera
- 2 łyżki mąki
- 2 l bulionu
- 150 ml śmietany 30%
- pół pęczka natki pietruszki
- 100 g masła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Jabłka obierz ze skórki, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój w plastry. Cebule i selera pokrój w kostkę. W rondlu rozgrzej masło i przesmaż na nim cebulę do zeszklenia, dodaj selera i smaż około 3 minut. Po tym czasie dodaj jabłka, wymieszaj i smaż razem 5 minut. Posyp całość mąką, wymieszaj i po 3 minutach dodaj bulion, kiełbasę oraz obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę camemberta. Gotuj zupę 15-20 minut, co jakiś czas mieszając, by ser się dobrze rozpuścił. Zupę zdejmij z ognia, wyjmij z niej kiełbasę i zmiksuj z dodatkiem śmietany. Zmiksowaną zupę zagotuj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Zupę podawaj z kawałkami kiełbasy, posypaną posiekana matka pietruszki.