Przepis
Zupy
Zupa z zielonego groszku
Składniki
- 1 litr rosołu drobiowo wołowego
- ulubiony makaron lub lane kluseczki
- 20 dkg niedojrzałego groszku (strączki)
- 20 dkg świeżego zielonego groszku
- 10 dkg malutkich marchewek
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie: jedna gałązka” szafronu
Sposób przygotowania
Do wrzącego rosołu wrzucamy świeży zielony groszek i pokrajaną w słupki marchewkę.
Gotujemy na malym ogniu około 20 minut, aż groszek będzie pół-miękki.
Obcinamy końcówki strączków niedojrzałego groszku, a większe strąki przecinamy na połowę. Wrzucamy do zupy i gotujemy jeszcze 10 minut.
Opcjonalnie możemy dodać gałązkę szafronu.
Możemy podawać z ulubionym makaronem lub lanymi kluseczkami.
Smacznego