X

Czego szukasz?

Przepis
Sałatki

Lunch box idealny do pracy lub szkoły

Już na dobre pożegnaliśmy lato. W kalendarzu nastąpiła złota polska jesień, grzybiarze ruszyli do lasu, dzieciaki do szkół a znaczna większość społeczeństwa do pracy. W związku z tym powrócił stary problem, co zabrać do jedzenia na wynos? Oczywiście można się stołować na mieście lub np. u „pana kanapki”, ale nic nie zastąpi własnoręcznie przygotowanej potrawy. Dzisiaj mam dla Was przepis na lunch box idealny do pracy lub np. szkoły, który spełni oczekiwania nawet najbardziej wybrednych osobników.

 

Sałatka orientalna z kurczakiem

Składniki:

  • 1 duża pojedyncza pierś z kurczaka
  • 2 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
  • 1 długi ogórki
  • 1 czerwona papryka
  • sok wyciśnięty z jednej limonki
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • ½ pęczka świeżej kolendry
  • 3 łyżki posiekanego szczypioru
  • sos sezamowy, ja wybrałem Roleskiego
  • sól, czarny pieprz, cukier

Frytki z cukinii

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
  • 2 jajka „0”
  • 1 szklanka bułki tartej lub np. panko
  • 1/4 szklanki startego parmezanu
  • sól, czarny pieprz
  • do maczania sos sezamowy, ja wybrałem ten od Roleskiego

Przygotowanie:

Sałatka orientalna z kurczakiem

Krok 1:

Pierś z kurczaka pokrój w cienkie paski, następnie polej olejem roślinnym, dopraw solą i czarnym pieprzem. Usmaż na rozgrzanej suchej patelni do uzyskania ładnego złotego koloru, odstaw do przestudzenia.

Krok 2:

Umytego ogórka pokrój w cienkie plasterki. Paprykę przetnij na pół, następnie wyjmij nasiona i białe błonki, pokrój w cienkie paski. Warzywa przełóż do miski, skrop sokiem z limonki, sosem sojowym, oprósz solą i cukrem, odstaw na 15 minut.

Krok 3:

Po tym czasie dodaj podsmażonego kurczaka, grubo pokrojoną kolendrę i szczypior. Następnie całość polej sosem sezamowym.

Frytki z cukinii

Krok 1:

Umyte cukinie podziel wzdłuż na ćwiartki. Następnie wytnij nożem gniazda nasienne. Pokrój w słupki szerokie na 1 centymetr, długie na 10 centymetrów.

Krok 2:

Do miski wbij jajka. Klasyczną bułkę tartą lub np. panko połącz ze startym parmezanem.

Krok 3:

Rozgrzej piekarnik do 210°C z funkcją termoobiegu. Jajka posól, następnie roztrzep widelcem do uzyskania jednolitej konsystencji. Cukinię panieruj najpierw w jajku potem w bułce tartej z parmezanem. Gotowe do pieczenia frytki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w wyżej podanej temperaturze przez 15 minut, do uzyskania ciemno złotego koloru. Na koniec frytki posól, podawaj z sosem sezamowym.

Jeśli sami przygotowujecie sobie jedzenie do pracy to polecam moje przepisy. Na bieżąco będę dodawał kolejne kulinarne inspiracje „Na Wynos”. Jeżeli jednak nie masz czasu na gotowanie i chcesz się świadomie odżywiać, polecam nasze „Kuroniowie Diety”. Więcej na ich temat dowiesz się TUTAJ!!!

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Instagram Facebook

Więcej pysznych pomysłów na pyszne przekąski znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Super pomysł 🙂 zawsze mam problem z drugim śniadaniem ,prosimy więcej pomysłów na Lunch box-y 🙂

Sprawdź również