X

Czego szukasz?

Weber - recenzja grilla
3 czerwca 2022|Testy/Recenzje

Weber Genesis II to prosty i intuicyjny grill gazowy, który na dobre zmieni wasze postrzeganie grillowania. A gdy już opanujecie do perfekcji sztukę przyrządzania kiełbas, karkówek i steków, możecie zrobić z jego pomocą rybę na parze, upiec warzywa, a nawet ugotować zupę.   

Kocham wszelkie nowości związane z gotowaniem. Ani nowe modele samochodów, ani najnowsze komputery nie wzbudzają moje zainteresowania w takim stopniu, w jakim robi to sprzęt kuchenny. Dzisiaj mam przyjemność przedstawić wam Grill Weber Genesis nowej generacji. Sprzęt do grillowania z najwyższej półki. Przygotowywanie potraw na takim grillu to czysta przyjemność.  Przygotowałem dla was dwa przepisy z jego użyciem, ale zanim do nich dojdziemy, pozwólcie, że opowiem wam trochę o samym urządzeniu.

Koniec z grillowaniem na raty

Zacznijmy od najważniejszego, czyli dużej powierzchni do grillowania. Jeśli kiedykolwiek mieliście problem z pomieszczeniem na ruszcie wszystkich mięs, warzyw i dodatków, albo musieliście grillować na raty to grill Weber Genesis jest zdecydowanie dla was. Bez problemu zmieścicie na nim obiad dla naprawdę dużej rodziny, a być może zostanie jeszcze miejsce na pieczone ziemniaczki dla sąsiada.

Przestaniecie także się martwić o to, kto na rodzinnym obiedzie powinien dostać karkówkę jako pierwszy. Nawet jeśli część mięs czy warzyw będzie gotowa nieco wcześniej, możecie po prostu przełożyć je na półkę nad głównym rusztem. Dzięki takiemu rozwiązaniu przygotowane kiełbaski, kukurydza, albo dorsz nie wystygną i będą gotowe do podania świeże oraz soczyste.

Wysokie ścianki po bokach rusztu zabezpieczają potrawy przed wiatrem, warunkami atmosferycznymi, czy pryskającym tłuszczem – słowem, przed wszystkim, może tylko z wyjątkiem głodnych współbiesiadników.

Weber Genesis, czyli cała kuchnia w jednym grillu

Z boku grilla znajduje się też osobny palnik do przyrządzania sosu barbecue, choć z pewnością nada się on także do przygotowania innych dodatków, czy okaże przydatny podczas na przykład podgrzewania zupy.  Po drugiem stronie grilla znajduje się zaś niewielki blat, na którym przygotujemy warzywa, zamarynujemy mięso, czy pokroimy świeże zioła. To jednak nie jedyne ułatwienie jakie oferuje Weber Genesis.

System wymiennych rusztów do WEBER CRAFTED umożliwia nie tylko grillowanie, ale także gotowanie na parze, smażenie, a nawet pieczenie. Przy odrobinie wyobraźni możecie więc zamienić ten grill w przenośną, wielofunkcyjną kuchnie na kółkach, wyposażoną w kilka niezależnych palników, z których każdy może pełnić inną rolę.

Jeśli jednak zależy wam po prostu na szybkim przygotowaniu kiełbasek podczas letniego spotkania ze znajomymi, wystarczy, że rozpalicie grill, położycie mięso na ruszcie, a on zajmie się resztą. Co ważne, nie musicie też być też grill masterami z dwudziestoletnim stażem by poradzić sobie z obsługą Weber Genesis.

Weber Connect, czyli asystent szefa kuchni

Weber Genesis jest intuicyjny, pokrętła sterujące palnikami duże i wygodne. Dodatkowo, dzięki technologii Weber Connect możliwe jest połączenie waszego grilla z aplikacją w smartfonie, która krok po kroku przeprowadzi was przez proces grillowania – przypilnuje odpowiedniej temperatury, powie kiedy przewrócić karkówkę na drugą stronę i zadba o właściwy stopień wysmażenia steków. Jest to możliwe dzięki specjalnej sondzie, którą możemy umieścić w środku mięsa, by mierzyła na bierząco jego temperaturę.  To dodatkowe akcesorium dokupić możemy na stronie producenta. Ja używałem go podczas przygotowywania łososia, na którego przepis znajdziecie na końcu tekstu.

Ponadto, jeśli jesteście fanami soczystych rib eye’ów i porter house’ów pewnie ucieszy was informacja, że dzięki specjalnej strefie Sear Zone na Weber Genesis możecie łatwo i szybko opiekać steki w bardzo wysokiej temperaturze, tak by zatrzymać ich smak we wnętrzu mięsa.

 

Na koniec warto wspomnieć o innych dodatkowych akcesoriach, które możemy dokupić do naszego grilla. Jednymi z ciekawszych są z pewnością cedrowe deski do przygotowywania m.in. ryb. Jeśli nie wyobrażacie sobie grilla bez kawałka dorsza, łososia czy jesiotra, warto się w nie wyposażyć. Dzięki nim, grillowana ryba nie będzie przywierać do rusztu, nie rozpadnie się w trakcie grillowania, a dodatkowo nabierze delikatnego aromatu cedru.

Weber Genesis – grill szyty na miarę

Wśród opcjonalnych akcesoriów znajdziecie także żeliwną płytę do smażenia. Nagrzewa się ona równomiernie, dobrze trzyma ciepło, a zdjęta z rusztu sprawdza się jako gorący półmisek dla potraw. Weber poleca ją do przygotowania tostów, naleśników czy placków ziemniaczanych, ale ja usmażyłem na niej młode marchewki z dodatkiem miso i muszę przyznać, że sprawdziła się bardzo dobrze. 

Oczywiście nie musicie zaczynać swojej przygody z grillowaniem od zakupu wymienionych przeze mnie dodatków, ale polecam wam zapoznać się z szerokim katalogiem dostępnych akcesoriów. Pozwolą wam one na konfigurację grilla Weber Genesis pod wasz budżet i potrzeby. A to kolejna, także warta odnotowania zaleta tego urządzenia.

Szaszłyk z polędwicy wieprzowej w podpłomyku

Składniki:

Polędwiczka:

  • 600 g polędwicy wieprzowej
  • 4 łyżki oliwy
  • pół łyżeczki suszonego chili
  • 1 łyżeczka soli swańskiej (sól gruzińska)

Podpłomyk:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 200 ml gorącej wody
  • pół łyżeczki soli

Dodatki:

  • 1 duża cebula cukrowa
  • 1 owoc granatu
  • pęczek kolendry

Sposób przygotowania:

Polędwiczkę pokrój w grube plastry. Mięso przełóż do miski, dodaj oliwę, chili oraz sól swańską. Wymieszaj i odstaw.

Mąkę pszenną przesiej do miski. Dodaj oliwę i sól. Powoli dolewaj gorącą wodę i mieszaj składniki, aż do ich połączenia. Kiedy powstanie zwarta kulka przełóż ją na blat i wyrabiaj kilka minut, aż ciasto stanie się lśniące i elastyczne.

Ciasto 6 równych części, rozwałkuj owalne placki.

Placki układaj po kolei na mocno rozgrzanym kamieniu do pizzy. Opiekaj około 30 sekund z każdej strony.

Zamarynowaną polędwiczkę nadziej na szpadki. Opiekaj na mono rozgrzanym ruszcie przez 10-12 minut, obracając szaszłyki kilka razy.

Polędwiczkę podawaj w podpłomykach z nasionami granata, piórkami cebuli i kolendrą.

Łosoś z rusztu z glazurowaną marchewką z miso i młodymi ziemniakami

Składniki:

500 g filetu z łososia ze skórą

1 pęczek koperku

1 cytryna

2 łyżki masła

pęczek młodej marchwi

1 łyżka miodu

100 ml wody

1 łyżka miso

600 g młodych ziemniaków

Sposób przygotowania:

Cedrową deskę namocz w zimnej wodzie przez minimum dwie godziny.

Następnie deskę osusz na grillu od strony, na której będziesz układać rybę. Połóż gałązki koperku i plastry cytryny.

Na wierzch ułóż łososia doprawionego solą i pieprzem. Deskę z rybą ułóż na ruszcie i piecz przez około 20 minut do temperatury w środku mięsa 55-60°C.

Marchewkę opłucz i wyszoruj. Przełóż na rozgrzaną żeliwną patelnię z masłem. Marchewkę podsmaż przez 2-3 minuty. Następnie dodaj miód oraz pastę miso rozpuszczoną w 100 ml wody. Duś przez 7 minut mieszając od czasu do czasu. Dopraw solą i pieprzem.

Młode ziemniaki wyszoruj. Ugotuj w osolonym wrzątku z gałązkami koperku.

Łososia podawaj z glazurowaną marchewką i młodymi ziemniakami z koperkiem.

 

 

Udostępnij!

Sprawdź również
19 listopada 2016|Kulinaria

Gotuj, by lepiej żyć

Gotuj, by lepiej żyć Nie ma prostszego sposobu na poprawienie standardów swojego życia niż nauka gotowania.   Moja mama często …

Przejdź do wpisu
Warsztaty i Pokazy kulinarne
8 września 2018|Warsztaty/Pokazy

Warsztaty i Pokazy kulinarne Jakuba Kuronia

Dowiedz się jak wyglądają prowadzone przeze mnie warsztaty i pokazy kulinarne. Prowadzę szkolenia zarówno dla dorosłych jak i dzieci. Zapraszam wszystkich zainteresowanych do współpracy tel. 533117230

Przejdź do wpisu
Grill Kamado Mini
13 września 2018|Testy/Recenzje

Grill Kamado Mini- recenzja

Ostatnio wpadł mi w ręce Grill Kamado Mini. Jako że uwielbiam wszystko co jest przygotowywane na ruszcie, nie mogłem się doczekać, aby go wypróbować.

Przejdź do wpisu