menu

Banalnie prosty przepis na przepyszne pulpety

W przypadku rodzinnych obiadów, gotowanie zawsze poprzedza burza mózgów. Niełatwo dogodzić kulinarnym podniebieniom wszystkich członków Kuroniowej rodziny. Dzisiejsze danie wspominam jeszcze z okresu przedszkolnego, miało wielu miłośników, nic dziwnego, jest niesamowicie delikatne i pożywne. Przedstawiam Wam pulpety- inaczej klopsiki- w sosie pomidorowym. Ta forma podania mięsnego posiłku jest odskocznią od zwykłych mielonych, zyskujemy też pyszny, aromatyczny sos.

 

 

Pogoda nadal rozpieszcza i zachęca do jedzenia na powietrzu, tym razem krok od kuchni, bo na balkonie obiad znika z talerzy, a Coca-Cola ze szklanek.

 

 

Dokładne ilości składników potrzebne do zrobienia pysznych pulpetów znajdziesz tu —> Pulpety w sosie pomidorowym 

 

 

 

Cebulę oraz czosnek posiekaj drobno i przesmaż na oliwie.

 

 

 

Marchewkę zetrzyj na drobnej tarce i dodaj do przesmażonej cebuli. 

 

 

 

Zalej warzywa pomidorami pelatti i gotuj na wolnym ogniu, dodając sól pieprz i szczyptę oregano.

 

 

 

W trakcie powstawania sosu zajmij się mięsem,  dodaj bułkę tartą, jajko i posiekaną bazylię i sól, dodaj pieprz i dokładnie wyrabiaj mięso zwilżoną dłonią.

 

 

 

Formujemy małe pulpeciki które obsmażamy na pozostałej oliwie i dodajemy do naszego sosu, dusimy ok. 25 min pod przykryciem. 

 

 

 

Podajemy z makaronem spaghetti i parmezanem. Cały przepis —> Pulpety w sosie pomidorowym 

 

 

 

Więcej przepisów znajdziecie w bezpłatnej aplikacji SimplyTastly (więcej na www.SimplyTastly.pl)

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję