menu

Ciastka Albertki

Ciastka Albertki to przepis z mojej książki Kuroniowie przy Stole.

 

Przepis ten znalazłem w starych notatkach mojej Prababci Marii Boruckiej i umieściłem go w jednej z moich książek.

 

Pyszne kruche ciastka Albertki prababcia przygotowywała w ilościach hurtowych. Wycinała je foremkami o różnych kształtach, miały więc niezwykle atrakcyjny wygląd. Czym zachęcały do zjedzenia i cieszyły dziecięce oko. Dziś albertki sprawdzają się w naszej rodzinie jako przekąska – dobra do przygotowania w ostatniej chwili na przyjęcia urodzinowe i spotkania ze znajomymi. Moje córki uwielbiają je robić szczególnie w okolicach świąt Bożego Narodzenia. Ciastka Albertki to nasz coroczny prezent dla Mikołaja z okazji 6 grudnia. Mikołaj zawsze zjada wszystkie, wypija mleko i w zamian zostawia prezenty! Więc chyba muszą być pyszne 😉 

 

 

Składniki na 8 porcji:

  • 350 g mąki pszennej
  • 50 g zimnego masła 
  • 100 g cukru
  • 2 żółtka
  • 100 ml mleka
  • 1 laska wanilii
  • łyżeczki sody
  • szczypta soli

Sposób przyrządzania:

 

Wszystkie składniki włóż do miski. Mieszaj ręką, dopóki się dobrze nie połączą – masa powinna mieć konsystencję kruchego ciasta. Zagniecione ciasto podziel na dwie części. Każdą rozwałkuj na grubość 7–8 mm i foremkami wycinaj z niej ciasteczka. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp mąką, nakłuj widelcem i piecz na rumiano, około 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.

 

Przepis na inne moje kruche ciasteczka

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję