X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastkaDeseryRóżne przepisy

Ciasto z kefirem i truskawkami. Przepis krok po kroku

Powoli w sklepach i na targach pojawiają się polskie truskawki! Ja cały rok czekam na ich smak. Nie ma lepszych truskawek niż polskie. Uwielbiam je tak same bez niczego, w cieście, w pierogach, w knedlach.  Dzisiaj mam dla Was ciasto z kefirem i truskawkami. Przepis krok po kroku. 

A co jest najlepsze na letnie upały??? Jak dla mnie truskawki i szklanka zimnego kefiru. Czy można to połączyć w jedno sensowne danie? Oczywiście, ciasto z kefirem i truskawkami jest na to najlepszym przykładem. Przygotowaniu jest banalnie proste, smakuje wyśmienicie i długo pozostaje wilgotne. Poniżej dowiecie się jak przyrządzić to najprostsze z najprostszych ciast.

CIASTO Z KEFIREM I TRUSKAWKAMI- przepis krok po kroku

Składniki: 

blaszka 21×21

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru (170 g)
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego (ok 80 g)
  • 1 szklanka kefiru
  • 2,5 szklanki mąki pszennej (420 g)
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g truskawek
  • szczypta soli

Ciasto z kefirem i truskawkami

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Piekarnik rozgrzej do 180°C „góra-dół”. Następnie jajka ubij z cukrem na bardzo puszystą piane. Ubijaj ok 5 minut. 

Krok 2:

Następnie dodaj resztę składników poza truskawkami, miksuj do uzyskania jednolitej masy.

Krok 3:

Masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Truskawki umyj, osusz z nadmiaru wody np. ręcznikiem papierowym. Obetnij szypułki, następnie przekrój na pół, większe okazy na ćwiartki. Pokrojone owoce równomiernie rozłóż na powierzchni ciasta, delikatnie wciskając wgłąb masy. Ciasto piecz przez około 50 minut w 180°C do „suchego patyczka”.

Krok 4:

Gotowe ciasto wyjmij z formy, przełóż na kratkę aby ostygło. Na koniec posyp cukrem pudrem.

Przeproste ciasto

Jak widzicie ciasto z kefirem i truskawkami jest „przeproste” w wykonaniu. Moja prababcia mówiła na takie ciasto „pagaj”, widocznie dlatego że wystarczy wymieszać składniki i gotowe. Oczywiście lubię się czasami pobawić w cukiernika, ale uważam że najlepsze ciasta to te najprostsze, bez zbędnych kremów, lukrów i ozdób. Do moich ulubionych należy z pewnością należą: ciasto ucierane, szarlotka sypana czy brownie z malinami.

Pole do popisu

Dzięki dodatkowi kefiru ciasto z pewnością długo pozostaje wilgotne, a w połączeniu z truskawkami ma fajny kwaskowy posmak. Jako bazę zamiast kefiru możecie użyć np. maślanki sprawdza się równie doskonale i nie trzeba modyfikować ilości składników. Kiedy truskawek zabraknie możecie użyć w zasadzie dowolnych owoców. Mogą to być brzoskwinie, morele czy borówki. Jeśli niespodziewanie zwali Wam się na głowę połowa rodziny, wystarczy podwoić składniki i macie przepis na DUŻĄ blachę. Jak widzicie ciasto z kefirem i truskawkami daje pole do popisu.

Jeśli szukacie wyjątkowego ciasta z truskawkami to polecam przygotować właśnie to na bazie kefiru. W razie pytań lub wątpliwości piszcie komentarze, jestem na kulinarnym posterunku.

Ciasto z kefirem i truskawkami

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.

Więcej pysznych, słodkich propozycji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. CUUUUUUDO❤️NIEBO W GEBIE❤️PRZEBIJA WSZELAKIE TORTY I KREMOWKI!ZWYCZAJNIE PYCHA

  2. Ciasto do niczego. Mam tyle fantastycznych przepisów na wysokie, puszyste ciasta, ale skusiło mnie wykorzystanie kefiru, więc mam za swoje. Zakalec, jakie nie wychodziły mi od dawna. Mimo że jajka ubite rewelacyjnie, wszystko zgodnie z przepisem.

    • Anna ciężko mi powiedzieć co poszło nie tak. Ja robie to ciasto według przepisu i zawsze się udaje. Zresztą wszystkie kroki pokazałam na zdjęciach. Mi pięknie wyrasta, może zapomniałaś o którymś składniku np. proszku do pieczenia, albo dałaś za dużo kefiru to ciasto nie może być za rzadkie bo opada po wypieczeniu i robi się zakalec.

  3. Czy tylko ja jestem ciężka w myśleniu? Prawie wszystkim wychodzi a nikt nie zapytał o pojemność szklanki. Moje szklanki mają pojemność 300 ml. Czy rzeczywiście mam użyć 2,5 szklanki mąki? To przeszło pół kg. Czy naprawdę tak ciężko pisać o pojemności? Wkurzają mnie przepisy, w których tego nie ma.

  4. Matko pierwszy raz mi wyszło ciasto pulchniutkie bez zakalca, jestem w szoku. Dodałam jedno jajko więcej i ubiłam na krem. Po prostu poezja:)

  5. Bardzo proste i szybkie w wykonaniu, a co najważniejsze pyszne! Super, że można z nim kombinować i dodać owoce które aktualnie mamy w domu! Na pewno wykorzystm przepis wiele razy. Polecam

  6. Bardzo prosty przepis. Przepyszne ciasto. U nas jest co tydzien
    Zachecam do wypieku

  7. Bardzo smaczne ciasto, chyba najsmaczniejsze jakie piekłam do tej pory, jesli chodzi o ciasta na bazie kefiru czy maślanki. Robiłam z mrożonymi truskawkami, nieco opadły na dno i wyszło ciasto z dziurami 😉 Ale w niczym to nam nie przeszkadza 😛

  8. Zawsze takie ciasto robię i wychodzi super.Najlepiej ubić pianę na sztywno, stopniowo dodawac cukier, następnie żółtka i nadal ubijać.Delikatnie łączyć składniki na przemian maka z proszkiem, dodaje trochę startej skorki z cytryny, i mieszać szpatułką.Nigdy nie opadnie.Gorące zostawić przy uchylonym piekarniku do częściowego wystygnięcia.Używam różnych owoców sezonowych.

  9. Ciasto wyszło przepyszne! Lekkie i wilgotne! Ja zawsze długo ubijam jajka z cukrem, żeby nie zrobił się zakalec.

  10. Wyszedł mega zakalec ;(
    Ciasto ładnie wyrosło i po ostygnięciu opadło 🙁
    Jakieś sugestie co mogło pójść nie tak? Ja akurat z moim piekarnikiem się lubimy 😉

  11. Ja już się chyba z tymi zakalcami pogodziłam 😉 odkąd zmieniliśmy piekarnik, nie wyszedł ani jeden nie-zakalec, mimo kombinacji z proporcjami przy różnych ciastach. Ale nie przeszkadza mi to bardzo, lubię zakalce 😉 Przy tym cieście i tak jest najmniejszy, jak do tej pory, więc to już mały sukces.

  12. *Kojarzy mu się z ciastami jakie MOŻNA dostać u rodziny na wsi 😀

  13. Miałam wszystkie składniki, więc wczoraj wieczorem upiekłam 🙂 Od lat robię niemal identyczne ciasto, tylko na maślance z większą ilością proszku, za to z jednym jajkiem mniej. Są podobne, ale jednak to dodatkowe jajko i kefir robią różnicę 🙂
    Choć wyszedł mi lekki zakalec (nie umiem się dogadać ze swoim piekarnikiem, wychodzą mi same zakalce, ale lekki, a nie mega zakalec to już mały sukces 😉 ), to ciasto jest pyszne 🙂 Mąż uznał, że jest takie „swojskie”. Kojarzy mu się z ciastami jakie dostać u rodziny na wsi 😀

  14. Dzień dobry. Mam pytanie , czy wazne jest aby składniki użyte do ciasta miały temperature pokojową. ?

Sprawdź również