X

Czego szukasz?

Przepis

Okres wakacyjny bez wątpienia rozpieszcza sezonowymi owocami i warzywami. Wyjście na bazar to prawdziwa rozkosz dla duszy i ciała… zapachy, kolory i smaki. Grzechem byłoby nie skorzystać z dobroci, które czekają na nas w drewnianych skrzynkach na targowiskach. Dzisiejsze danie jest połączeniem rozmaitości smaków, ale i kolorów lata. Faszerowana cukinia w wersji warzywnej, czyli spełnienie wegetariańskich fantazji mojej córki Zosi, która na tydzień postanowiła zostać wegetarianką. Jako kochający Tata oczywiście przyjąłem wyzwanie, ale zapewniam, że nic nie stoi na przeszkodzie, żeby cukinie podać w formie mięsnej lub z dodatkiem kaszy czy ryżu. Zapraszam poniżej cukinie faszerowane. 

Cukinie faszerowane

Składniki:

  • 2 cukinie
  • papryka np. żółta lub czerwona, lub mix
  • 3 ząbki czosnku
  • pół cebuli
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 puszka pomidorów
  • 300 g startego żółtego sera np. gouda
  • kilka listków bazylii
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:

Cukinię przekrój wzdłuż na pół, następnie wydrąż środek. Cebulę, paprykę i wnętrze cukinii pokrój w kostkę, czosnek w plasterki.

Krok2:

Wszystkie warzywa przesmaż na oliwie, na koniec dodaj pomidory, sól, pieprz i posiekaną bazylie.

Krok 3:

Napełnij farszem cukinię, następnie skrop oliwą i włóż do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na około 15 minut.

Krok 4:

Po tym czasie posyp cukinię tartym serem, następnie zapiekaj jeszcze kilka minut aż ser się zrumieni.

 

Więcej przepisów znajdziecie w bezpłatnej aplikacji SimplyTastly (więcej na www.SimplyTastly.pl)

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.

Więcej pysznych obiadowych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Bardzo smaczny pomysł na pyszną cukinię. Można dodać mięso lub ryż, ale wersja warzywna jest bardzo smaczna. Ja dodałam jedynie papryczkę chili dla podkreślenia ostrości smaku. Całość – pycha Pozdrawiam

  2. Robię coś podobnego tylko dodaję ryż, pomidory, cebulę ser żółty czasem mięsko. Tę wersję również wypróbuję. 🙂

Sprawdź również