menu

Jakie garnki wybrać?

Dziś opowiem Wam o garnkach ze stali nierdzewnej. Każdy wie, że dobre garnki w kuchni są połową sukcesu w zmaganiach z gotowaniem.

 

Mogę szczerze przyznać się, że nie mam tak dużego doświadczenia w kuchni, jak pełnoetatowa Pani Domu 😉. Wiem jednak, że garnki wykonane z wysokiej jakości stali to podstawa. Dokonując wyboru podczas zakupu garnków, warto zwrócić uwagę na materiał, z którego zostały wykonane – najlepiej sprawdza się wysokiej klasy stal nierdzewna z oznaczeniem 18/10. Naczynia wykonane z tego stopu stali są odporne na powstawanie korozji i zniszczenia mechaniczne. Gładkość powierzchni garnków wykonanych ze stali 18/10 uniemożliwia rozwój bakteriom. Pozytywnie wpływa również na łatwość czyszczenia garnków, co świadczy o jej wysokich właściwościach higienicznych. Gotowanie w takich naczyniach zachwyci każdego amatora i z pewnością nie zawiedzie najbardziej wymagającego profesjonalisty.

 

Należy nadmienić także, że garnki wykonane z nierdzewnej stali stopowej 18/10, stają się niezwykle trwałe i długowieczne. Większość naczyń wewnątrz polerowana jest na wysoki połysk, natomiast na zewnątrz ich powierzchnia wykonana jest z satynowej stali. Która jest bardziej odporna na zarysowania i zniszczenia.

 

O świetności garnków wykonanych ze stali nierdzewnej świadczy również fakt tego, że stal nie tylko nie traci swoich właściwości fizycznych, ale zachowuje też wszystkie aspekty wizualne. Gotując na kuchence gazowej nie musisz martwić się, że opalając garnki przyczynisz się do zmiany koloru stali. Różnokolorowe potrawy gotowane w tych naczyniach, nie pozostawią po sobie śladu na ich gładkiej powierzchni. Garnki nie chłoną żadnych barwników. Mogą wyglądać jak nowe przez bardzo długi czas. Naczynia te przystosowane są za równo do przetrzymywania w lodówce, jak również do duszenia i podgrzewania w piekarniku.

Obecnie prawie wszystkie garnki produkowane są z grubym dnem akutermicznym. Tego typu dno wykonane jest z wielu warstw stopu stali chromowo-niklowej i aluminium, dzięki czemu szybciej się nagrzewa i na długo akumuluje ciepło, czyniąc garnki bardziej energooszczędnymi. Mimo doskonałego przewodzenia ciepła, wielowarstwowe dno uniemożliwia przypalanie i przywieranie gotowanym potrawom, bez względu na źródło ciepła, z którego korzystamy. Akutermiczne dna garnków przystosowane są do korzystania z nich na wszystkich rodzajach kuchenek – gazowych, elektrycznych, ceramicznych, halogenowych, czy indukcyjnych

Warto zwrócić uwagę na mocowanie uchwytów garnków. Nitowane uchwyty nie nagrzewają się podczas gotowania. Musisz tylko odpowiednio dobrać średnicę dna naczynia, do średnicy źródła ciepła tak, by uchwyty nie znajdowały się w jego świetle. Dużą wygodą jest również to, że produkowane dziś stalowe garnki można swobodnie myć w zmywarkach.

 

Kolejną wartościową cechą garnków, jest umieszczenie w ich wnętrzu praktycznej miarki z podziałką. Miarka jest bardzo przydatna podczas gotowania dań z dokładnych przepisów, ściśle określających ilość wlewanych do garnka płynów. Mając wewnątrz naczynia miarkę z podziałem na litry, nie będzie to dla nas stanowić żadnego problemu. Nie musisz martwić się o trwałość miarki, nie jest ona zmywalna i nie rozpuści się podczas gotowania.

Teraz już wiesz wszystko na temat wyboru najlepszych garnków😊.

 

W szerokiej ofercie naszego sklepu internetowego znajdziesz wszelkiego rodzaju zestawy garnków, spełniające warunki bycia idealnymi 😊. Zachęcam Cię również do stworzenia swojego wymarzonego zestawu, wybierając wśród garnków pojedynczych.

 

Będąc już w temacie gotowania, chciałabym podzielić się z Wami przepisem na danie będące definicją polskiej kuchni. Każdy się nim zachwyca, ale czy każdy potrafi je przygotować 😉?

 

Zdecydowałam, że podzielę się z Wami sekretem na to, jak przygotować prawdziwy, tradycyjny, staropolski bigos.

Potrzebne nam będzie:

 

  1. Duży garnek (wykonany z wysokiej jakości stali stopowej 18/10) 😉
  2. Składniki:

 

  • 30 dag wędzonego boczku,
  • 200 dag wołowiny (np. karczek, rozbratel, łopatka, antrykot) ,
  • 300 dag karkówki wieprzowej,
  • 200 dag łopatki cielęcej ewentualnie wieprzowej,
  • 1 kg kiszonej kapusty,
  • 50 g suszonych borowików,
  • 1 litr wody,
  • 1 listek laurowy,
  • 2 ziela angielskie,
  • 4 ziarna pieprzu, sól i pieprz,
  • 125 g suszonych śliwek bez pestek,
  • 1 kwaśne jabłko.

 

Chcąc wydobyć z tej potrawy wszystko, co w niej najlepsze, warto przygotowywać ją przez 3 dni. Jest to gwarancją oryginalnego smaku staropolskiego bigosu 😊.

 

Dzień 1

Do dużego garnka, z grubym, indukcyjnym dnem włożyć pokrojony w ok. 1,5 cm kostkę boczek. Smażyć na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 10 – 15 min. Od czasu do czasu mieszając. Dodać pokrojone w kostkę mięso. Zwiększyć ogień i zacząć stopniowo dodawać kiszoną kapustę (jeśli jest bardzo kwaśna, należy ją wcześniej wypłukać), cały czas gotując bez przykrycia. Dodać pokruszone suszone grzyby, listek laurowy, ziela angielskie i ziarna pieprzu. Następnie wlać wrzącą wodę, wymieszać i zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez ok. 1 godzinę. W międzyczasie od czasu do czasu zamieszać. Ostudzić i odstawić w zimne miejsce.

Dzień 2

Bigos podgrzać, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem od czasu do czasu mieszając przez około 1 godzinę. Znów ostudzić i odstawić w zimne miejsce.

Dzień 3

Śliwki opłukać i pokroić na mniejsze kawałki. Jabłko obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, drobno pokroić i wraz ze śliwkami dodać do zagotowanego bigosu. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 45 minut. Można przechowywać w lodówce po zawekowaniu do 2 tyg.

 

Smacznego 😊

 

Życzę Wam powodzenia w wyborze swojego wymarzonego zestawu garnków oraz samych przyjemnych chwil podczas korzystania z nich 😊.

 

Zadowolona klientka sklepu europ24.pl

7 odpowiedzi na “Jakie garnki wybrać?”

  1. Zofia napisał(a):

    Coś na co czekałem od dawna, dziękuje Panie Jakubie.
    Zofia i wnuczek.

  2. Halina napisał(a):

    Dziękuję za cenne informacje.
    Pozdrawiam.☺

  3. Halina napisał(a):

    Czy uchwyty nie nagrzewaja się?

    • Jakub Kuroń napisał(a):

      “Warto zwrócić uwagę na mocowanie uchwytów garnków. Nitowane uchwyty nie nagrzewają się podczas gotowania. Musisz tylko odpowiednio dobrać średnicę dna naczynia, do średnicy źródła ciepła tak, by uchwyty nie znajdowały się w jego świetle”.

      Pozdrawiam 🙂

  4. Halina napisał(a):

    Wielkie dzięki.☺

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję