menu

Gęsina na Św Marcina

Gęsina na Św Marcina, przepisy:

 

Wszystkim Święto Marcina kojarzy się z Rogalami Świętomarcińskimi, a że ja za słodyczami nie przepadam to kojarzy mi się z gęsiną! Mam już na stronie niezłą kolekcję przepisów właśnie na gęsinę! 

 

Zapraszam 

 

Okrasa z gęsi:

 

Składniki:

 

  • 1 kg piersi z gęsi ze skórą (mogą też być udka oraz okrawki i tłustsze fragmenty gęsi)
  • 2 łyżki cząbru suszonego
  • sól, pieprz

Cały przepis: Okrasa z gęsi>>>

 

 

Kiełbaski tucholskie z gęsi:

 

Składniki:

 

  • 800 g piersi z gęsi ze skórą
  • 4 gęsie szyje (skóra)
  • 4 kromki chleba jasnego bez skórki
  • 70 g masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1,5 łyżki cząbru suszonego
  • sól, pieprz

Cały przepis na Kiełbaski tucholskie z gęsi>>>

 

 

 

Wątróbka gęsia po żydowsku:

 

Składniki:

 

  • 700 g wątróbek gęsich lub innych drobiowych
  • 3 cebule ok. 300 g pokrojone w ósemki
  • 4 posiekane ząbki czosnku
  • 2 kwaśne jabłka ok. 350 g pokrojone w cząstki bez gniazd nasiennych ze skórą
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 łyżki smalcu gęsiego lub wieprzowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 jajka na twardo
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz

Cały przepis na Wątróbka gęsia po żydowsku>>>

 

 

Czernina albo czarnina- podaje dwie nazwy ponieważ ta zupa różnie się nazywa w zależności od rejonu w którym się ją przyżądza.

 

Składniki:

 

  • korpus lub skrzydła, szyja, serce, żołądek z gęsi
  • 2 marchewki
  • pół selera
  • 2 pietruszki
  • 1 cebula
  • 1 mały por
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • garść płatków suszonych jabłek lub 1 całe jabłko
  • 300 g wiśni drylowanych
  • 400 ml krwi gęsiej
  • 2 łyżki mąki
  • 50 ml octu z czerwonego wina lub jabłkowego
  • pół szklanki cukru
  • sól, pieprz

 

Cały przepis Czernina albo czarnina>>>

 

 
Wątróbka z gęsi z jabłkiem, cebulą i czosnkiem
 
 
Składniki:
 
  • 700 g wątróbek gęsich lub innych drobiowych
  • 3 cebule ok. 300 g pokrojone w ósemki
  • 4 posiekane ząbki czosnku
  • 2 kwaśne jabłka ok. 350 g pokrojone w cząstki bez gniazd nasiennych ze skórą
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 50 ml ginu
  • 2 łyżki smalcu gęsiego lub wieprzowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz

Cały przepis na Wątróbka z gęsi z jabłkiem, cebulą i czosnkiem

 

 
Polecam jeszcze moje wideo z przepisem na Pierogi z gęsiną i żurawiną
 

 

Gęsina na Św Marcina 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję