menu

Idealna zupa pomidorowa. Przepis krok po kroku.

Idealna zupa pomidorowa

Idealna zupa pomidorowa to taka, o której przepis pyta każdy kto kiedykolwiek jej spróbował. Tak właśnie jest z naszą pomidorówką, postanowiliśmy uchylić rąbka tajemnicy 😉 Wiadomo ważny jest wywar ale nie tylko, można powiedzieć, że kwestia smaku tkwi w szczegółach.

 

 
Liderka rankingu

Pomidorowa to od lat liderka rankingu polskich zup. Na głowę bije inne „polewki”, nic dziwnego nie znam nikogo, kto wzgardził by miską tej aromatycznej zupy. Powód jest prosty… My Polacy uwielbiamy słodko-kwaśny smak pomidorów, niezależnie od wieku. Najlepszy przykład… co to za dziecięce menu, bez pomidorowej. Chociaż wiadomo, że ta zupa powstaje najczęściej z resztek rosołu, więc ciężko powiedzieć, która tak naprawdę powinna dzierżyć palmę pierwszeństwa.

 
Dwie wrogie frakcje

 

Miłośnicy tej zupy dzielą się oczywiście na dwie wrogie frakcje: makaroniarzy i ryżowców. Niewiele się o tym mówi ale wiele rodzin rozpadło się przez konflikt na tle dodatku do zupy pomidorowej 😉 Oczywiście żart, natomiast sam kiedyś byłem świadkiem kłótni na ten temat, mało nie doszło do rękoczynów. Każdy ma swoją opinię, jak powinna smakować idealna zupa pomidorowa i z jakim dodatkiem, powinna być podawana. Jeżeli masz wątpliwości, szukasz odpowiedzi zapoznaj się z tym przepisem, zostaniesz fanem domowego makaronu.

 

Matczyny patent

 

Muszę się przyznać, że jeżeli chodzi o gotowanie to wszystkich podstaw, nauczył mnie Ojciec. Jeżeli chodzi zupę pomidorową, to tej nauczyła mnie Mama. To właśnie matczyny patent sprawia, że jest to idealna zupa pomidorowa. A o co chodzi? A właśnie o dodatek śmietany z żółtkiem, który sprawia, że zupa jest delikatna i kremowa. Nauczyła mnie też miksować do pomidorowej ugotowane w wywarze warzywa, głównie marchewkę. Sprawia to, że zupa jest gęstsza, słodsza i zdrowsza. Jest to wspaniały patent na dzieci, które nie koniecznie lubią warzywa. Wiem doskonale, Mama przemycając miksowane warzywa do zupy oszukiwała mnie i moje rodzeństwo latami… prawdziwy koszmar 😉

 

Warto wypróbować nasz patent, zwłaszcza, że jest prosty i nie wymaga nie wiadomo jakich wysiłków. Z tego przepisu wychodzi naprawdę smaczna, pyszna, zdrowa po prostu idealna pomidorowa.

 

Zapraszam do zapoznania się „przepisem krok po kroku”. Pamiętajcie o zostawieniu komentarza co sądzicie o tej zupie pod wpisem.

 

SMACZNEGO!!!

 

Składniki:

 

  • 2 l wywaru drobiowego (Przepis na idealny rosół- link)
  • 660 g przecieru pomidorowego
  • 70 ml śmietanki 18%
  • 1 żółtko
  • sól, pieprz
  • ew. cukier do smaku lub 1 ugotowana duża marchewka

 

Przecedzony wywar podgrzej w garnku ale nie gotuj. Wlej przecier, najlepiej domowy lub sprawdzony kupny, na małym ogniu zagotuj.

 

. W miseczce wymieszaj śmietanę z żółtkiem, dolej kilka łyżek gorącej zupy aby śmietana się „zahartowała” i nie zwarzyła się w garnku.

 

Następnie cały czas mieszając zupę ,wlej powoli mieszaninę śmietany z żółtkiem.Podgrzej do delikatnego mrugania, dopraw solą i pieprzem, ewentualnie cukrem. Fajnym patentem jest dodanie jednej ugotowanej marchewki i zmiksowanie jej. Zupa będzie gęstsza i delikatnie słodsza.

 

Pomidorową podajemy z makaronem/ryżem, ewentualnie kleksem śmietany. Oto przepis na Domowy makaron nitki – link

 

47 odpowiedzi na “Idealna zupa pomidorowa. Przepis krok po kroku.”

  1. Beata pisze:

    Wspaniala.Moja najlepsza zupa.Juz na gazie..Czekam na przepis np na pstrąga lososiowego.

  2. Agnieszka Vaduva pisze:

    Naprawde jest swietna mąż zachwycony, a on nie lubi pomidorówki! Dziekuje za podzielenie sie tym sposobem !❤ Idealny przepis!

  3. Tereska pisze:

    Pyszna zupinka, będę robić

  4. darj pisze:

    Biore sie za pomidorowa 🙂

    • Jakub Kuroń pisze:

      Bardzo nam miło. U nas też dzisiaj pomidorowa, oczywiście obowiązkowo ze śmietaną i żółtkiem. Nawet zakręciliśmy własny makaron 🙂
      Pozdrawiamy i koniecznie napisz jak wyszła 🙂

  5. TomHuz pisze:

    Pomysł połączenia żółtka ze śmietaną rzeczywiście ciekawy, spróbuję wykorzystać do mojej pomidorowej, a robię ją tak: najpierw kroję w grubą kostkę cebulę którą podsmażam na oliwie. Do tego dodaję przetarte ręcznie na tarce pomidory (aby pozbyć się skóry – gotuję dla dziecka) i tak gotuję na małym ogniu tą pulpę 1-2 kg pomidorów w celu ich zredukowania. Następnie dolewam Ok 1 litr rosołu i dodaję warzywa z rosołu (marchewka i pietruszka). Całość doprawiam koncentratem pomidorowym, pieprzem i słodką papryką w proszku. Miksuję blenderem i po chwili zupa gotowa. Jest gęsta i z prawdziwych pomidorów. Czasem dodawałem gęstej śmietany już na talerzu. Chętnie wykorzystam pomysł z żółtkiem . Taka zupa może smakowac bez ryżu i/lub makaronu I co Wy na to ? Przyznam się że bardziej lubię gotować niż potrafię, wiec będę wdzięczny za wszelkie sugestie udoskonalenia mojej pomidorowej

    • Jakub Kuroń pisze:

      Bardzo fajny przepis, brzmi porządnie. Myślę, że taką pomidorówkę można bez makaronu lub ryżu jeść ale u nas podobnie jak u Ciebie są dzieciaki i one wolą zawsze z makaronem i już.

      Pozdrawiam

  6. Canadol pisze:

    Z zawodu jestem o kierunku samochodziarskim. Nic więc dziwnego,iż na gotowaniu nie znam się zupelnie. ” Dwie lewe rece”… Ugotowałem. Aby wszystko udało się ,byłem cały oblany potem. WSPANIAŁA ZUPA ! Polecam. Zajadam . Tym bardziej ,ze w okresie mojej edukacji ,uciekałem ze studenckiej stolowki,gdy poczułem zapach zupy pomidorowjej. PS. Szkoda tylko,że nie dopisales co zrobić z dodawaną ” padliną”i innym “zielskiem” do przyrządzane wywaru do zupy. Pozdrawiam.

  7. Emanuelka pisze:

    Super zupa ręce lizać .Pozdrawiam Emanuela

  8. B pisze:

    Ja przemycam dynię….;)

  9. S.Feliszek pisze:

    Bardzo dziękuję za tę podpowiedź z żółtkiem dodanym do śmietany.Sprawdziło się znakomicie.Serdecznie pozdrawiam i czekam na kolejne ciekawe propozycje kulinarne.

  10. Magdalena pisze:

    Wreszcie ugotowałam znakomitą zupę pomidorową.. Genialny przepis.

  11. Dorota pisze:

    Od momentu odkrycia Pana patentów:) na Instagramie, nie robię pomidorowej inaczej! Pycha! Genialna sprawa z żółtkiem:)))) pozdrawiam

  12. piwosz pisze:

    a mnie wzieło dziś w 2 dzien swiat ugtowalem swoja nie z przepisu ale przepis ciekawy zóltko hmmm pewno wypróbuje, ja mieszam przecier dobrej jakosci ze smietana i wtryniam do letniego roslku bezpiecznie:) natomiast z blendowana marchewka fajna sprawa umnie jeszcze szuszone przyprawy ale najlepiej wlasne tak bazylia i pietruszka natka a dziś dodalem kupnego lubczyka pewnej znanej firmy ktorego juz chyba nie kupie w garku zatrzesczalo czego nie lubie tak to jest z gotowcami czyli piach a tak teraz pomyslalem ze wersja z makaronem to na bank bazylia:)

  13. Natalia pisze:

    Właśnie zrobiłam swoją pierwszą pomidorowke z twojego przepisu i jest świetna!! 🙂

  14. wumis pisze:

    Witam powstał spór w rodzinie,czy do pomidorówki można dodać majeranek?,a żółtko i miksowane warzywa to mistrzostwo świata,wystarczy tak niewiele aby zadowolić wielu.Dziękuję.

    • Jakub Kuroń pisze:

      Wumis,

      W paru miejscach spotkałem majeranek do pomidorówki, ale powiem szczerze mi on nie pasuje. Wole “czystą” bez żadnych ziół.

      A zmiksowane warzywa i żółtko to patenet mojej mamy 🙂

      Pozdrawiam

  15. Monika pisze:

    Wyszla mi troche kwasna pomimo dodatku marchewki. Moze pol lyzeczki cukru ja uratuje?

  16. Aga pisze:

    Robię identycznie tylko zamiast przecieru dodaję pomidory z puszki z ziołami i cebulką z czosnkiem zblendowane. Zupa jest pyszna i gęsta. Muszę spróbować z żółtkiem ciekawy dodatek:) Pozdrawiam

  17. Ola pisze:

    Dzisiaj zrobię, na pewno będzie pyszna. Jeśli chodzi o podziały makaronowo/ryzowe to niestety ja przegrywam w mojej rodzinie, ja lubię z makaronem a synowie z mezem z ryzem-1:4.pozdrawiam

  18. Ania pisze:

    Pomidorowa jest najlepsza z lanymi kluseczkami 🙂

  19. Małgorzata pisze:

    Pomidorówka wyszła fenomenalna, rodzinka zachwycona. Zyskała nawet uznanie największego krytyka, czyli Babci 🙂

  20. Janusz pisze:

    Panie Jakubie
    Proszę o podpowiedż , czy przecier pomidorowy i koncentrat to to samo. Rozchodzi się o ilość potrzebną do zupy z przepisu .

  21. Marta pisze:

    A ja robię pomdorową z pomidorów w puszce,passaty pomidorowej i słoiczka przecieru. Zawsze blenduję pomidorową z ugotowanymi w wywarze warzywami (poza porem) tj.marchewka,pietruszka,seler w odpowiednich proporcjach by zupa jednak pozostała pomidorowa ale była trochę zagęszczona (nie krem) Dzieci jedzą ze smakiem nie znając zawartości Dzis dodałam 3 żółtka i pomidorówka jest wspaniała Zawsze gotuję 8-10 litrów zupy i pasteryzuję w słoikach na czarną godzinę lub lenia Jednak w słoikach zamykam samą zupę bez ryżu ani makaronu by nie pęczniał.

  22. Martynka pisze:

    Moja ulubiona zupka! Spróbuj jeszcze zrobić na koncentracie czarnomorskim Tomaty jak jesteś z Krakowa, ale z tego co wiem to puszczają też przez internet. Od jakiegoś czasu tylko z ich produktów korzystam.

  23. Halina pisze:

    Pyszna, szczegolnie z wlasnego przecieru.Nie dodawalam żółtka.
    Dziękuję

  24. Monika pisze:

    Super, dziękuję za przepis w mojej zawsze mi czegoś brakowało. Pozdrawiam i proszę o więcej patentów

  25. Roman pisze:

    Super przepis, ciekawy patent z marchewką i żółtkiem. Ja zawsze mam problem z balansem słodko/kwaśnym, głównie zależy to od pomidorów. Ratuję się wtedy odrobiną octu balsamicznego, kilkoma kroplami soku z cytryny, czasem odrobiną miodu. Na koniec ścieram do zupy trochę parmezanu.

  26. Anna pisze:

    a ja dodatkowo przesmażam przecier na maśle ,rozcieńczam zupą ,nie traci wtedy koloru,dodaję tez zmiksowane warzywa oprócz pora próbując .żeby nie wyszła marchewkowa i zawsze dodaję na czubek łyżeczki cukru zmienia smak, dodaję też małą szczyptę przyprawy “bazylia,czosnek,pomidor'”no i śmietanę .pozdrawiam Anna

  27. Anna pisze:

    przesmażam koncentrat, dodaję swój przecier, z samym przecierem jest za mało pomidorowa chyba że przecier jest trochę zagęszczony.Daję dużo przecieru jak mam mało zupy,robi się więcej.Anna

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję