X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzeniePierogi i kluskiRóżne przepisy

Idealne ciasto na pierogi Jakuba Kuronia

Idealne ciasto na pierogi to takie, które nie lepi się do dłoni, jest miękkie, elastyczne i przede wszystkim wychodzą z niego przepyszne delikatne pierogi! Z ciastem do pierogów jest trochę tak jak z rosołem, istnieje milion przepisów i bez wątpienia dla każdego inny jest ten najlepszy i ulubiony. Jeśli nie masz jeszcze takiego przepisu, polecam Ci właśnie ten. Jest bardzo fajny, dla osób które dopiero zaczynają swoją przygodę z lepieniem pierogów.  Śmiało możesz mi uwierzyć, wypróbowałem już chyba wszystkie możliwe przepisy na ciasto pierogowe. To ciasto jest bardzo delikatne, z łatwością można je cienko rozwałkować. Z pewnością nadaje się do wszystkich rodzajów pierogów. Tych wytrawnych jak i słodkich. Na koniec zachęcę Was do pozostawienia komentarza odnośnie Waszych wrażeń smakowych po przetestowaniu przepisu. 

Idealne ciasto na pierogi

Składniki:

  • 3 szklanki mąki np. pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 g masła
  • 1 żółtko
  • 2 jajka
  • 100-150 ml gorącej wody

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Po pierwsze mąkę wysyp na stolnicę. Następnie dodaj sól.

Krok 2:

Po drugie dodaj 50 g masła pokrojonego w mniejsze kawałki. Następnie zagnieć z mąką do połączenia składników.

Krok 3:

Następnie dodaj dwa jajka i jedno żółtko. Zmieszaj składniki.

Krok 4:

Dodawaj stopniowo gorącą wodę i wyrabiaj ciasto.

Krok 5:

Gotowe ciasto na pierogi powinno odklejać się od dłoni, być gładkie i miękkie. Na koniec przygotowane ciasto owiń folią i odstaw na 15 minut.

Krok 6:

Ciasto rozwałkuj na placek grubości kilku milimetrów. Następnie wycinaj krążki szklanką lub innym okrągłym przedmiotem. 

Więcej inspiracji na pyszne przepisy świąteczne znajdziesz >> TUTAJ <<

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Bardzo dobre ciasto, dobrze się wałkuje, nie klei się, nie trzeba w ogóle podsypywać mąką. Po nałożeniu farszu pierogi się bardzo ładnie sklejają. Jak w tytule… ciasto poprostu idealne. Zachęcam do wypróbowania przepisu a napewno zagości w kuchni na stałe. Ja innego już nie szukam.

  2. idealne ciasto! Juz nigdy nie zrobię pierogów z innego. Mięciutkie i elastyczne pięknie się wałkuje. Pierogi nie twardnieją. Pycha. Dziekuję za przepis

  3. Polecam to ciasto, jest doskonałe! Proszę mi wierzyć, ale chyba wypróbowałam z 10 przepisów, ale przy tym przepisie zostaję!

  4. No wlasnie, to prawda, pokutuje przekonanie, ze jaja sprawią, ze ciasto bedzie twarde. Mnie wlasnie wychodzilo twarde bez jajek. Ten przepis mam wyprobowany od 2 lat, w tym roku 3 raz robię pierogi i na pewno nie zaryzykuje z innym przepisem. Ciasto idealne po zamrozeniu, co wazne, pierogi ugotowane, czy podsmazone mięciutkie, nawet jak ostygną. Polecam, przepis rewelacja.

  5. Ciasto rewelacyjne, bardzo elastyczne i miękkie po ugotowaniu. Robiłam po raz pierwszy i na pewno przy najbliższej okazji powtórzę. Muszę w końcu stanąć na własnych nogach w produkcji pierogów.

  6. Alleluja, nareszcie przepis na ciasto pierogowe z jajkami! Od pewnego czasu pokutuje w Polsce przekonanie, ze tylko woda i mąka, z czego wychodzą kleiste kłobuchy, więc nie ma gdzie zjeść przyzwoitego pieroga. Panie Kuroń, propaguj Pan ten przepis!

  7. Przepis na ciasto świetny, nareszcie otrzymałem to co chciałem. Drobna uwaga. W przepisie na pierogi ruskie Kuroniow jest błąd. 200ml płynu to nie pół szklanki!
    Pozdrawiam serdecznie

  8. Robiłam wiele ciast na pierogi nawet z maślanką, ale to ciasto jest super!!!

  9. No wiec zrobilam drugie podejście, pierogi wyszły super! Ciasto jest miękkie nawet po ostygnięciu. Pierogi po ulepieniu podgotowalam 2-3 minuty, natarlam delikatnie olejem i zamrozilam, nic sie nie przykleilo, nic sie nie rozlecialo podzczas gotowania. Na drugi dzien po ugotowaniu i podsmazeniu ciasto nadal miekkie. Uzylam maki Basia do naleśników i wyrabialam ciasto jakies 10-15 minut. Dziekuje za przepis, kolejne zrobię z miesem. I ten kolor ciasta, takie zolte dzięki jajkom, nie sine, jak moje pierwsze

  10. Co może być przyczyną, że pierogi po ugotowaniu są wręcz płaskie? Co robię źle? Dodam, że w smaku są bardzo dobre

  11. Kiedys robilam pierogi i mi nie wyszly. Jutro robie kolejne podejscie z tym przepisem na ciasto 🙂

  12. Przepis podala mi kolezanka! Swietny! Pozdrawiamy w Vancouver! Ania i Aga

  13. Moje dzisiejsze pierwsze pierogi ….ciasto MEGa ….sama Pani Gessler może się uczyć

  14. Pod linkiem na farsz do pierogów znajduje się filmik, zawierający inny przepis na ciasto na pierogi (nie ma tam tylu jajek i masła). Stąd moje pytanie, które ciasto jest lepsze?mam zamiar dziś lepić.

    • Kinga,

      Ja wolę ten przepis z jajkami i masłem . Ten w filmik nakręciłem kilka lat wstecz, uważałem że wtedy jest najlepszy.
      Jak dodasz 1 jajko z 2 żółtkami powinno być ok. Jeżeli ciasto będzie za suche dodaj odrobinę wody, jeżeli za miękkie dodaj odrobinę mąki.

  15. Jeśli mam tylko wiejskie dwużółtkowe jajka to ile jajek powinnam dodać (ile żółtek)?

  16. Jaki powinien być czas gotowania pierogów od wpłynięcia, aby ciasto było idealne?

  17. Witam, chętnie wypróbuję ten przepis, ale potrzebowałbym większą ilość pierogów. W kilku przepisach widziałam, że przy zwiększaniu ilości mąki i wody, ilość jajek i masła pozostaje taki sam. Czy w tym przepisie wszystkie składniki pomnożyć 2 albo 3 razy?

  18. Lepiej użyć mąki pszennej czy tortowej?woda ma być gorąca?słyszałam, że moi znajomi zaparzają ciasto wrzątkiem…

  19. Witam, zaciekawiła mnie ta gorąca woda. Lepie pierogi czesto, przepis mój różni sie włanie wodą. Do wyrabiania ciasta dodaje letnią wodę. Na czym polega różnica ?

  20. Można zastąpić wodę mlekiem ? Będą bardziej delikatne ?
    Koleżanka właśnie mówiła że zamiast wody daje mleko Ale hmmm pierwsze słyszę

    • Gosia,
      Można, jak najbardziej. Ale czy będą bardziej delikatne?? Nie jestem pewien. Proponuję zrobić najpierw z naszego przepisu, jest genialny. A potem przy następnej okazji wypróbować z mlekiem.

      Pozdrawiam 🙂

  21. Panie Jakubie wypróbuję przepis przy najbliższej okazji. A jak to bywa z pierogami, każda okazja jest dobra. Ps. Wczoraj zrobiłam zakwas buraczany wg pana przepisu. Pozdrawiam

  22. Zrobiłem dziś po raz pierwszy pierogi według Pana przepisu. Są rewelacyjne. Ciasto jest mięciutkie i elastyczne. Łatwo się je robi. Do dzis bylam laikiem w kwestii ciasta na pierogi. Dziękuję za super przepis. Następne będę robiła z kapustą i grzybami. Pozdrawiam.

  23. A ja robię idealne ciasto na pierogi z przepisu na thermomix(ruskie pierogi),tylko zamiast oleju dodaję 2-3 łyżki dobrej śmietany.Ciasto po wyrobieniu(nie może być za twarde,raczej miękkie)zawijam w folìę spodżywczą i na 20 min.do lodówki.Po tym czasie ciasto pięknie się wałkuje, jest elastyczne i nie trzeba dużo mąki podsypywać.

  24. Super. Będę robiła w weekend. Mam nadzieję że wyjdą smaczne. Ale farsz będzie z białego sera. Dziękuję za poradę

  25. Z tym przepisem miałam swój pierogowy debiut i wyszły pyszne tylko pierogi nie chciały się sklejac, jaka mogła być przyczyna?

  26. To ja dam negatywną opinię. Są tak pyszne że nie nadążam robić bo co chwilę znikają z tależa. Pozdrawiam

  27. Witam ja posiadam taki przepis:
    1 mąki, 4 żółtka, 1 jajko, 1 1/2 szkl.ciepłej wody, 1/2 szkl
    oleju i sól do gotowania też ciasto bardzo dobre pozdrawiam

  28. Przepis super ( pierwsze pierogi w życiu ) dzięki temu myślę że nie ostatnie. Ciasto robiłam w theromixie.
    Proszę o uściślenie 3 szklanki mąki to wagowo ile ?
    Pozdrawiam

  29. Tak szukam szukam dobrego przepisu na ciasto do pierogów. Dużo osób piszę że nie dodają jaj do ciasta,ale ten przepis dla mnie jest ciekawy no to zaczynam dam znać czy szukać już nie będe musiała:)Pozdrawiam. Ewa.

      • No to już przepis trafił do mojej ulubionej książki kucharskiej.Robiłam z 9 szkl.mąki ciasto jest tak elastyczne i bardzo lekko się wyrabia a nie wspomnę o smaku.Poprostu super.Pozdrawiam serdecznie.

  30. Przepis super. Sprawdzilam dziś osobiście nie lubię gotować ale z takim przepisem poszło dość szybko i przyjemnie. Pozdrawiam

  31. Zapomniałam napisać wczesniej, ze przepis sprawdziłam osobiście. I od tego czasu lepienie pierogów stało się dla mnie przyjemnością.

  32. Idealny przepis na ciasto pierogowe. Ma Pan rację jest elastyczne i cała frajda je lepić.

Sprawdź również