X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneDróbRóżne przepisy

Indyk z zielonymi warzywami po azjatycku

Indyk z warzywami powstał na totalnym spontanie.

 

Zazwyczaj kupuję u swojego zaprzyjaźnionego rzeźnika kilka rodzajów mięsa i planuje menu na cały tydzień…przynajmniej się staram 😉 Nadmiar oczywiście mrożę. Wczoraj wyciągnąłem ładny kawałek piersi z indyka z zamrażarki, nie mając pomysłu co z niej przygotuję. Dzisiaj po załatwieniu wszystkich bieżących spraw pytanie powróciło jak bumerang, na pewno wszyscy tak macie…CO NA OBIAD?

 

Zrobiłem szybki przegląd lodówki, znalazłem groszek cukrowy, pół smutnej cukinii oraz mrożony zielony groszek. Szybka rozkminka, może potrawka w mleczku kokosowym ale mleczka brak i trzeba lecieć do sklepu, a na dworze ziąb i do sklepu daleko 😉 Trzeba radzić sobie z tym co pod ręką. Na szczęście szuflady mam pełne przeróżnych przypraw, sosów i ziół w tym mnóstwo składników kuchni dalekowschodniej. Sprawa stała się oczywista, zrobię indyk z warzywami po azjatycku.

 

Wiem, że sos ma dość dużo składników i nie każdy ma je w domu ale zapewniam, że warto go wykonać jest OBŁĘDNY!!   

Składniki które zakupicie starczą wam na długo i posłużą jako podstawa wielu potraw, nie tylko azjatyckich. A jeżeli ominiecie jakiś składnik nic wielkiego się nie stanie. Jak powiadał mój Tata:”Kuchnia to nie apteka” i tego nieustannie się trzymam 🙂

 

Indyk z warzywami

Składniki:

 

  • 400g piersi z indyka
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 utarte ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 250g groszku cukrowego
  • 100g mrożonego zielonego groszku
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 cukinii

 

Sos:

 

  • 100 ml jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 2 łyżki soku z limonki lub cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 100 ml wody 
  • 1 anyż gwiazdkowy
  • kawałek imbiru wielkości kciuka
  • 1 cebula dymka bez zielonej części
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 ziaren pieprzy syczuańskiego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

 

Indyk z warzywami sposób przygotowania:

 

Indyka pokrój w sporą kostkę, przełóż do torebki strunowej. Dodaj olej, czosnek, dopraw solą i pieprzem. Zamknij torebkę, wymieszaj mięso z przyprawami i odstaw na 30 minut.

W rondelku zagotuj 1 l wody z solą i 1 łyżką cukru. Wsyp groszek cukrowy i groszek mrożony gotuj około 2 minuty, powinny być lekko chrupiące. Następnie wyjmij łyżką cedzakową i przełóż do miski z wodą z lodem. Kiedy warzywa wystygną, odcedź je i przełóż na ręcznik papierowy aby się osuszyły.

Rondelek po warzywach możesz przepłukać i wykorzystać do sosu. Dodaj do niego wszystkie składniki sosu i gotuj na małym ogniu, około 10 minut.

Po tym czasie wymieszaj mąkę ziemniaczaną z 50 ml zimnej wody, wlej do gotującego się sosu i wymieszaj. Kiedy sos ponownie się zagotuje, będzie idealnie zawiesisty aby pokryć mięso i warzywa.

Indyka obsmaż na rozgrzanej patelni, możesz ją delikatnie przetrzeć olejem. Czas smażenia to około 5-6 minut, mięso powinno być złociste z każdej strony. Drób zdejmij z patelni, na talerz.

Cukinię przekrój wzdłuż na 4 części, wytnij część z nasionami a resztę pokrój w sporą nieregularną kostkę. Na patelnię po smażeniu indyka wsyp cukinię, podsmaż przez 2-3 minuty. Powinna być zrumieniona ale lekko chrupiąca. 

Dodaj resztę składników: mięso, 2 rodzaje groszku oraz sos. Doprowadź do wrzenia, gotuj 1-2 minuty aby warzywa nie zrobiły się za miękkie.

Spróbuj czy nie trzeba doprawić do smaku solą/sosem sojowym lub pieprzem.

Ja posypałem liśćmi pachnotki ale możesz użyć kolendry lub posiekanej dymki.

Podawaj z ryżem lub dowolnym makaronem azjatyckim. Bogusia pożarła z kaszą bulgur a co tam 😉

 

SMACZNEGO!

 

Krótkie wideo z przepisu znajdziesz TU

 

 

 

 

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również