X

Czego szukasz?

Instytut Kulinarny Transgourmet
20 września 2018|Wydarzenia

Instytut Kulinarny Transgourmet – otwarcie

Od momentu, kiedy otrzymałem oficjalne zaproszenie na otwarcie Instytutu Kulinarnego TransGourmet w Piasecznie, nie mogłem się doczekać, aż przekroczę jego próg. Byłem już w kilku podobnych Akademiach kulinarnych, ale ta zapowiadała się wyjątkowo. Instytut Kulinarny Transgourmet może pochwalić się:

 

  • 10 dwuosobowymi stanowiskami do gotowania, wyposażonymi w sprzęt najnowszej generacji,
  • Supernowoczesnymi 15-osobowymi stanowiskami do szkoleń baristycznych i barmańskich,
  • Bogatym programem szkoleń kulinarnych i sommelierskich,
  • Bardzo wygodnymi miejscami dla publiczności,
  • Największą spiżarnią w Polsce – zapleczem Instytutu jest hala Selgros Cash&Carry z jednym z najszerszych asortymentów w Polsce.

 

Pierwszy w kolejce

 

Generalnie ciężko mnie wyciągnąć na modowe zakupy, technologicznym świrem też nie jestem. Natomiast jeżeli chodzi o kulinaria i gastronomię, jestem pierwszy w kolejce 😉 Kiedy nadszedł ten wielki dzień, nie mogłem się doczekać i pojawiłem się na miejscu jako jeden z pierwszych. Trafić nie było trudno, Instytut Kulinarny Transgourmet znajduje się przy hali Selgros Cash&Carry w Piasecznie, oznaczenia są duże i czytelne. Pierwsza część to super nowoczesne miejsce przeznaczone na szkolenie baristów i barmanów, mają tam wszystko co może się w ich fachu przydać. Druga, dużo większa część to kuchnia główna, gdzie znajduje się 10 dwuosobowych stanowisk do gotowania, wyposażonych w sprzęt najnowszej generacji. Tam właśnie odbyła się większa część ceremonii otwarcia.

 

Kulinarny rollercoaster

 

Te kilka godzin, które z Bogusią i Gają spędziliśmy w Piasecznie, to był prawdziwy kulinarny rollercoaster. Prowadzącymi byli prezenterka Beata Tadla oraz Krystian Zalejski, Manager Instytutu Kulinarnego Transgourmet. Wśród zgromadzonych gości były takie znakomitości świata gastronomi jak: Kurt Scheller, Robert Sowa, czy gość specjalny z Transgourmet Francja, Marc Galais. Przybyli też przedstawiciele mediów i znani blogerzy.

 

Smakowite „perełki”

 

Na początku o całym projekcie opowiedział prezes Transgourmet Polska, Alexander Orlowski. Po wystąpieniu nastąpiło uroczyste przecięcie wstęgi i można było w końcu wejść do części głównej. Czułem się jak w sklepie z cukierkami, ale zamiast zaprosić zgromadzonych gości do gotowania, oczekiwały na nas super wygodne fotele, z których można było obserwować wszystkie atrakcje. Jako pierwszy swój pokaz przeprowadził mistrz sztuki kulinarnej z Francji, Marc Galais. Przygotował sandacza z kurkami i pistacjami w towarzystwie warzyw i sosu maślanego.

 

 

Następnie członkowie Narodowej Kadry Kucharzy Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni przygotowywali kolejne, autorskie dania. Muszę przyznać, że te smakowite „perełki” pojawiały się tak szybko, że nie byłem w stanie spamiętać, kto przygotował jakie danie. Na pewno w pamięci pozostanie mi kacza wątróbka w czekoladzie. Bardzo przyjemne wrażenie pozostawił po sobie Adam Adamczak wraz ze swoją wielkopolską polewką, zsiadłym mlekiem, kiszką ziemniaczaną, kurkami i liściem laurowym. Odrobinę orientu zapewnił Bartosz Peter dzięki jego Bao Bun z wołowiną z imbirem, sezamem, kolendrą i warzywami. Podobnym tropem poszedł Michał Kuduk i przygotował zupę curry z mlekiem kokosowym, kurczakiem, krewetkami i ryżem. Spore wrażenie zrobiła na mnie także kaszanka połączona z kaczką confit w formie eleganckiej kulki. Gajce zasmakował kozi ser w malutkim rożku z owocami leśnymi, a Bogusia…jak to Bogusia, czekała na deser 😉

 

O desery w zadbali Joanna i Janusz Profusowie. Przygotowali specjalną rzeźbę czekoladową oraz całą masę różnorodnych pralin. Wszystkie smakowały obłędnie, przynajmniej tak twierdziła Gaja i Bogusia, bo ja zrejterowałem i postawiłem na wodę. Już na samym końcu odbyły się rozmowy kuluarowe – czyli czas na kawę, herbatę czy koktajle.

 

Jak w domu

 

Muszę przyznać, że z żalem opuszczałem Instytut Kulinarny Transgourmet; poczułem się tam, jak w domu. Ale czemu ma służyć na co dzień? Zapytany o to Krystian Zalejski powiedział:

 

„Instytut będzie przede wszystkim służył klientom Transgourmet i Selgros Cash&Carry. Ponadto będzie to miejsce spotkań czołówki polskich kucharzy. W Instytucie Kadra Narodowa Kucharzy OSSKiC będzie trenowała do Kulinarnego Pucharu Świata w Luksemburgu. Tutaj będą przygotowywać się również polscy reprezentanci organizowanego przez Transgourmet Francja konkursu Les Chefs en Or, który jest jednym z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w Europie”.

 

Mam nadzieję, że Instytut Kulinarny Transgourmet będzie prawdziwą areną wymiany doświadczeń dla kucharzy, a ja będę miał okazję skorzystać na tym jak najwięcej 🙂 

 

Udostępnij!

Sprawdź również
18 listopada 2016|Kulinaria

Kuchnia pierwszej Rzeczypospolitej

Kuchnia pierwszej Rzeczypospolitej Kapłony, pardwy, bawoły i żubry – tym żywili się nasi przodkowie na szlacheckich dworach. Zobacz, co jeszcze …

Przejdź do wpisu
18 listopada 2016|Kulinaria

Kociołkowe gotowanie na wolnym ogniu

Kociołkowe gotowanie na wolnym ogniu Długi czerwcowy weekend był dla mnie idealną okazją do spotkania przy ognisku z przyjaciółmi i …

Przejdź do wpisu
12 marca 2021|Porady dietetyczne

Które ryby są najzdrowsze?

Dzisiaj razem ze —>Smolin Fish<— opowiemy Wam trochę o rybach, ich wartościach odżywczych i korzyściach jakie niesie regularne ich spożywanie. …

Przejdź do wpisu