menu

Jajka faszerowane na trzy sposoby.

Wielkanoc już za pasem. Co znajdzie się na moim świątecznym stole??? Nie może zabraknąć żurku, mazurka i oczywiście jajek faszerowanych. Te przygotuję na bazie najlepszych wiejskich jaj od mojego dziadka Benka. A z Wami podzielę się przepisem na cudowne farsze w trzech odmianach.

 
Jajka faszerowane łososiem

 

Składniki:

 

  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 100 g łososia 
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 1 łyżka majonezu (ja użyłem majonezu Roleskiego )
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie:

 

Jajka przetnij na pół, wyjmij żółtka i przełóż je do miski. Łososia drobno posiekaj, dodaj skórkę z cytryny oraz majonez. Rozdrobnij blenderem na jednolitą masę bez grudek, aby łatwo było napełniać jajka z rękawa cukierniczego. Farsz dopraw solą i pieprzem. Miejsca po żółtkach wypełnij nadzieniem, najwygodniejszy i najbardziej efektowny jest rękaw cukierniczy. Udekoruj, ja użyłem kawioru i koperku.

 

 
Jajka faszerowane ziołami

 

Składniki:

 

  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka majonezu (ja użyłem majonezu Roleskiego z naturalnym miodem zamiast cukru)
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie:

 

Jajka przetnij na pół, wyjmij żółtka i przełóż je do miski. Dodaj posiekane zioła i majonez. Rozdrobnij blenderem na jednolitą masę bez grudek, aby łatwo było napełniać jajka z rękawa cukierniczego. Farsz dopraw solą i pieprzem. Miejsca po żółtkach wypełnij nadzieniem, najwygodniejszy i najbardziej efektowny jest rękaw cukierniczy. Udekoruj łososiem wędzonym i posiekanym szczypiorkiem.

 

 
Jajka faszerowane pieczarkami

 

Składniki:

 

  • 150 g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 3 jajka na twardo
  • 1 łyżka majonezu (ja użyłem majonezu Roleskiego z miodem zamiast białego cukru)

 

Przygotowanie:

 

Pieczarki opłucz i przetrzyj ręcznikiem papierowym. Pokrój w pół plasterki a cebulę w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę, kiedy zmięknie dodaj pieczarki. Smaż około 5 minut, aż cała woda odparuje. Jajka przetnij na pół, wyjmij żółtka i przełóż je do miski. Dodaj ostudzone pieczarki z cebulą i majonez. Rozdrobnij blenderem na jednolitą masę bez grudek, aby łatwo było napełniać jajka z rękawa cukierniczego. Farsz dopraw solą i pieprzem. Miejsca po żółtkach wypełnij nadzieniem, najwygodniejszy i najbardziej efektowny jest rękaw cukierniczy. Udekoruj listkami natki pietruszki.

 

 

Kolorowe jajka faszerowane sprawią, że twój Wielkanocny stół będzie wyglądał wyjątkowo. Każdy wariant wyróżnia się innym intensywnym aromatem ziół, pieczarek i wędzonego łososia. Aby podkręcić smak farszu użyłem majonezu na miodzie, który ma swojej ofercie marka Roleski. Ten rodzaj majonezu idealnie komponuje się ze składnikami farszów. Dodatkowo ma “czystą etykietę”, czyli nie posiada w składzie konserwantów, glutaminianu sodu oraz GMO.

 

Zachęcam do wypróbowania przepisu na jajka faszerowane, będziecie nimi zachwyceni. W razie jakichkolwiek pytań lub wątpliwości piszcie komentarze. Na wszystkie będę odpowiadał na bieżąco 🙂

 

SMACZNEGO!!!

7 odpowiedzi na “Jajka faszerowane na trzy sposoby.”

  1. dominika pisze:

    Cudne kompozycje … z jajami w tle <3

  2. Elżbieta pisze:

    Przepraszam,że w tym miejscu pytam o paschę,ale nie widzę miejsca przy przepisie żeby dodać komentarz. Chodzi mi o twaróg czy może to być twaróg półtłusty krajanka?Dziękuję i pozdrawiam.

  3. Elżbieta pisze:

    Dziękuję za odpowiedź.Zapomniałam jeszcze zapytać o jajka. Boję się surowych żółtek,a tym bardziej,że będą jeść dzieci. Jakaś rada? Wystarczy polać wrzątkiem?

  4. Elżbieta pisze:

    W pytaniu powyżej chodzi oczywiście o paschę

  5. Elżbieta pisze:

    Panie Jakubie proszę o odpowiedź. Życzę wesołych świąt.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję