menu

Jesienne inspiracje – potrawy ze świeżymi grzybami

Jesień w kuchni nieodmiennie kojarzy mi się z grzybami. Na naszym rodzinnym stole podawaliśmy je w niezliczonych możliwych konfiguracjach i wariantach – z rybami, dziczyzną, jako dania śniadaniowe lub dodatek do wykwintnych potraw na specjalne okazje. Podgrzybki, borowiki czy prawdziwki łączyć można niemal z nieskończoną ilością mięs i dodatków. Nie musimy ograniczać się tylko do prostych sos, zup czy grzybów marynowanych. Poniżej wybrałem cztery, moim daniem najciekawsze potrawy z dodatkiem grzybów, które każdy z was może przyrządzić jeszcze przed końcem grzybowego sezonu.

Bułeczki drożdżowe z kurkami>>

Potrawa doskonała na śniadanie. Świetnie sprawdzi się też na pikniku, jako lunch do pracy i przekąska w biegu. Puszyste ciasto drożdżowe z nadzieniem ze smażonych z cebulą kurek z powodzeniem zastąpi nam kupioną w piekarni drożdżówkę. Jeśli przed usmażeniem posmarujemy bułeczki żółtkiem nabiorą one połysku i odrobiny chrupkości. Smażone kurki wydobywają po zapieczeniu w cieście pełnie aromatu i nie wymagają żadnego dodatkowego doprawiania, może z wyjątkiem szczypty soli i pieprzu.

 

Dania z grzybów nie muszą być wcale skomplikowane, ani czasochłonne w przygotowaniu. Najlepszym dowodem na potwierdzenie tej tezy jest ten prosty i bardzo aromatyczny gulasz cielęcy z kurkami z dodatkiem razowego chleba. Delikatna cielęcina doskonale łączy się ze smakiem lekko pieprznych i delikatnie cytrynowych kurek. Całość nie wymaga także skomplikowanego doprawiania. Smak spod cielęciny i grzybów łączy się z sosem sojowym, a następnie gęstnieje i nabiera dodatkowej treściwości po dodaniu razowego chleba. Całość najlepiej smakuje z kaszą gryczaną Kuroniów.

 

Klopsiki cielęce faszerowane grzybami>> (przepis mojego taty)

Klasyk kuchni polskiej w nieco odświeżonym wydaniu. Do sosu zamiast pomidorów czy pieczarek, dostępnych cały rok, warto użyć sezonowych grzybów leśnych, którymi nafaszerujemy mięso. Cielęcina, grzyby i dodatek słoniny sprawia, że podczas pieczenia klopsiki będą nadal soczyste. Dodatkowo ich wyrazisty leśny aromat zrobi wrażenie na największych nawet niejadkach. Całość podajemy z ugotowanymi i pokrojonymi w ćwiartki ziemniakami.

 

Danie dla osób, które nie boją się nietypowych połączeń. Łączenia ryb z grzybami nauczyłem się od mojego ojca i do dziś często z powodzeniem wykorzystuje je w kuchni. Te z pozoru wykluczające się składniki doskonale uzupełniają się na talerzu tworząc aromatyczny duet z dodatkiem świeżo ukiszonej kapusty, która w towarzystwie grzybów jest w polskiej kuchni spotykana przecież bardzo często. Kwaskowaty smak kapusty w tym daniu zostaje dodatkowo złamany duszoną żurawiną. Aksamitne mięso i delikatne grzyby podajemy z talarkami ziemniaczanymi o lekko chrupiącej skórce.

 

Po inne grzybowo-rybne inspiracje zapraszam do tekstu ABC grzybiarza

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję