menu

Kuchnia z widokiem na morze

Dla miłośników gotowania nastały naprawdę dobre czasy. Profesjonalny sprzęt dostępny do niedawna jedynie dla dobrych restauracji jest dziś w zasięgu każdego, niekoniecznie bogatego amatora gotowania.

elektrolux-2

 

Kuchnia z widokiem na morze

W pierwszy weekend lipca miałem okazję prowadzić warsztaty kulinarne w ramach organizowanego przez stację TVN €œProjektu plaża”. Ich tematem były zupy (w tym kremy) oraz chłodniki, a w menu znalazły się m.in. francuska zupa na bazie przetartych jarzyn Vichyssoise, chłodnik z awokado i ogórka oraz krem z pieczonego kalafiora z dodatkiem gotowanego łososia. Jak wskazuje sama nazwa projektu, całe €œstudio” zorganizowane było pod gołym niebem. Ogromną zaletą takiego rozwiązania była oczywiście kuchnia z widokiem na morze. Od wody dzieliło mnie zaledwie kilka metrów. Rzecz jasna, gotowanie w takich warunkach jest niemałym wyzwaniem i wymaga, oprócz umiejętności, także sprawdzonego sprzętu. Ten, na szczęście dostarczył Electrolux.

zupa-elektrolux

Chłodnik porowy (Vichysoisse)

Składniki: 1,5 l wywaru mięsnego (najlepiej z cielęciny), 300 g białej części pora, drobno posiekane, 2-3 kawałki selera naciowego, drobno posiekane, 30 dag ziemniaków, obranych, pokrojonych w cienkie plasterki, pół szklanki słodkiej śmietany, pieprz, sól, gałka muszkatołowa
2 łyżki siekanego szczypiorku
Sposób przygotowania: Wywar zacznij podgrzewać, kiedy będzie się delikatnie gotować dodaj pora, selera naciowego oraz ziemniaki. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu, przez 30 minut, aż warzywa będą miękkie. Kiedy zupa przestygnie, zmiksuj ją na gładki krem razem ze śmietaną. Dopraw solą, pieprzem i gałką. Wstaw do lodówki aż będzie chłodny. Podawaj z posiekanym szczypiorkiem, na zimo ale można także na ciepło z grzankami.

 

Wszystko pod kontrolą

Pierwszy wyzwaniem przed którym stanąłem było skoordynowanie wszystkiego we właściwym czasie. Około 10:30 wchodziliśmy na żywo na antenę, a to oznaczało, że wspomniane potrawy musiały być gotowe i przygotowane do zaprezentowania widzom. Jak łatwo możecie sobie wyobrazić, w takiej sytuacji nie ma czasu na duble czy szukanie pietruszki do ozdobienia zupy. Tu z pomocą przyszła lodówka CustomFlex, pozwalająca dowolnie aranżować przestrzeń po wewnętrznej stronie drzwi, dzięki ruchomym pojemnikom i szufladom, które możemy niemal dowolnie umieszczać. Wszystkie niezbędne dodatki, elementy dekoracji potraw, zioła, przyprawy i sosy miałem więc cały czas pod ręką, nie martwiąc się o to, czy nie zaszkodzi im upał. W odpowiednim momencie wystarczyło tylko otworzyć lodówkę i sięgnąć po ułożone wcześniej dodatki. To opcja, która z pewnością przydałaby się w każdej profesjonalnej kuchni. Podobnie, zresztą jak płyta indukcyjna, która pozwala na połączenie 4 mniejszych stref gotowania w jedną dużą i o takiej samej temperaturze.

 

Przekleństwo bigosu

Jeśli kiedykolwiek próbowaliście postawić na kuchence z czterema palnikami o różnej mocy 10 litrowy garnek, to doskonale wiecie, co mam na myśli. Każdy, kto przygotowuje wigilię dla większej rodziny może to nazwać €œprzekleństwem bigosu”, który od lewej strony garnka jest przypalony, od prawej zaś kompletnie surowy. W gastronomii problem ten obchodzi się przeważnie używając specjalnych taboretów grzewczych, ale i to wymaga sporo zachodu. Na szczęście dla mnie, dzięki płycie indukcyjnej wszystko przebiegło sprawnie, a ja mogłem skupić się na gotowaniu.

 

Chłodnik z awokado z domowymi nachosami

Składniki: 1 duże dojrzałe awokado, 1 duży ogórek lub 6 gruntowych, 1 szczypiorek, 1/3 szklanki listków kolendry, 250 ml warzywnego wywaru, wystudzonego, 200 ml jogurtu, 1 łagodne zielone chilli, posiekane drobno bez pestek, 1 limonka, Ew. sól do smaku, 3 placki tortilli, pokrojone w trójkąty
Sposób przygotowania: Nachosy można zrobić w piekarniku, 4-5 minut w 200°C lub na suchej rozgrzanej patelni, po 30 sekund z każdej strony.
Obierz awokado, wyjmij pestkę, miąższ pokrój w kostkę. Ogórka obierz przetnij i wyjmij gniazdo nasienne. Następnie pokrój w kostkę, pozostaw jednego ogórka do dekoracji. Szczypiorek i liście kolendry posiekaj drobno. Zmiksuj awokado, ogórek, szczypiorek, kolendrę, wywar, jogurt i zielone chilli na gładką masę. Dopraw skórką i sokiem z limonki oraz solą. Przystrój posiekanym drobno ogórkiem, listkami kolendry oraz oliwą.
 

 

Łosoś, jakiego nie znacie

Zaraz po występie na wizji przeszliśmy do organizowania krótkich warsztatów kulinarnych, na których miałem okazję pokazać przygotowywanie od podstaw dwóch z trzech wspomnianych zup – chłodnika ogórkowego i kremu z pieczonego kalafiora. Tu sporą niespodzianką okazał się piekarnik parowy SousVide (również z oferty Electroluxa), w którym błyskawicznie przygotowałem zarówno kalafiora, jak i łososia. Ten ostatni, dzięki funkcji pieczenia parą w niskiej temperaturze, zachował delikatny smak i soczystą konsystencję. Zupy z takim dodatkiem powinien spróbować każdy, kto zraził się do ryb próbując wysuszonego na pieprz dorsza z nadmorskich smażalni.

 

Nadchodzą ciekawe czasy

Piszę o tym wszystkim, ponieważ tego rodzaju technologie były do tej pory zarezerwowane niemal wyłącznie dla profesjonalnej gastronomii. Z sous vide€™u korzystały ekskluzywne lokale, do których zwykły śmiertelnik przeważnie nie ma wstępu. Dziś potrawy tą metodą możemy bez wysiłku stworzyć od postaw w domu, bo wspomniany przeze mnie sprzęt dostępny jest dla wszystkich, tych którzy cenią sobie dobrą kuchnię, lubią eksperymentować lub, po prostu, chcą ułatwić sobie codzienne gotowanie. Mogę więc śmiało powiedzieć, że ostatni weekend pokazał mi, że nadchodzą naprawdę ciekawe czasy dla miłośników gotowania. A mówię to z perspektywy kogoś, kto nie tylko uwielbia wszelkiego rodzaju kulinarne gadżety, ale także spędził w kuchni dużą część swojego życia.

 

Projekt Plaża wraz z firmą Electrolux ruszył dalej w Polskę, niestety, już beze mnie. Na każdym kolejny przystanku projektowi towarzyszyć będą inni zaproszeni goście. Źałuję, że gotowanie w Świnoujściu potrwało tak krótko, bo przyznam szczerze dopiero się rozkręcałem, a gotowanie pod gołym niebem naprawdę mnie wciągnęło. Zachęcam was do śledzenia dalszych losów tego projektu, a jeśli chcielibyście spróbować dań, które miałem okazję ugotować w zeszły weekend, zapraszam do zapoznania się z moimi przepisami.

 https://www.facebook.com/electroluxpolska

 

elektrolux-3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję