menu

Letnia zupa jarzynowa. Przepis krok po kroku.

Letnia zupa jarzynowa. Przepis krok po kroku.

 

W tak gorące dni jak dzisiejszy, szukamy przepisów lekkich i łatwych w przygotowaniu. Idealnym pomysłem jest letnia zupa jarzynowa. Lekka, zdrowa z sezonowych warzyw, po prostu genialna na lato. Zupełnie jak inna moja propozycja na gorące dni Chłodnik z botwinki

 

„W koło ogródka”.

 

Szukałem na tę zupę jakiegoś właściwego określenia. Z pomocą przyszła mi dziewczyna obserwująca mój profil na Instagramie GOTUJ Z KURONIEM JAKUB KUROŃ . Stwierdziła, że u niej w okolicach Gniezna, mówi się na taką zupę „w koło ogródka”. Pomyślałem, że taka nazwa doskonale oddaje istotę tego dania. Znajduje się w niej to, co akurat jest na grządce, czyli sezonowe i świeże warzywa. Nazwałem ją jednak letnia zupa jarzynowa, ze względu na łatwiejsze wyszukiwanie w sieci. Gdyby wygrała nazwa „w koło ogródka”, byłoby może lepiej ale okazałoby się, że korzystają z przepisu tylko osoby z okolicy Gniezna 😉 Jak się okazało w internetach można znaleźć przepis na zupę „w koło ogródka” 

 

 
Zupo-potrawka

 

Pomyślałem sobie, że letnia zupa jarzynowato taka zupo-potrawka. Jej konsystencja jest bogata w warzywa. Jeżeli chcecie, aby była trochę lżejsza, to dajcie więcej wywaru lub zmniejszcie odrobinę składniki. Podobnie zresztą jak w potrawkach, składniki letniej zupy jarzynowej można dowolnie komponować. Zamiast cukinii dać kabaczka, a zamiast cebuli por itd. Oczywiście mam świadomość, że większość z Was nie posiada własnego ogródka, a szaberku nie polecam 😉 Dlatego najlepiej jest przejść się na najbliższy bazarek, wybrać po prostu kilka swoich ulubionych warzyw i jazda.

 

Letnia zupa jarzynowa poleca się na obiad. Zwłaszcza, że przygotowana jest w formie „krok po kroku”. Jeżeli zasmakuje Tobie nasz przepis lub coś byś w nim zmieniła, to zapraszamy napisz swoją opinię w komentarzu 🙂 

 

Składniki:

 

  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 150 g marchewki
  • 200 g fasoli szparagowej (ładnie wygląda żółta i zielona)
  • 150 g kalafiora
  • 1,5 l lekkiego wywaru np. drobiowego
  • 3 ziemniaki
  • 180 g kapusty młodej
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 50 g śmietany 30%
  • koperek do podania
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie:

 

Cebulę pokrój w pióra, zeszklij na maśle. Dodaj marchewkę pokrojoną w plasterki, smaż 2 minuty. Po tym czasie wsyp fasolkę szparagową pokrojoną w 2 cm kawałki, chwilę podsmaż. Następnie dodaj różyczki kalafiora, smaż 2 minuty.

 

Do podsmażonych warzyw wlej wywar.

 

Dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę, poszatkowaną młodą kapustę oraz ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj 20-25 minut na małym ogniu.

 

 

Po tym czasie wlej sok z cytryny, śmietanę oraz dopraw do smaku pieprzem i solą.

SMACZNEGO!!!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję