menu

Lubelskie placki zwane cebularzami

 

W lipcu większość kobiet przepada na długie godziny w wyprzedażowym szale, moja żona i córki nie należą do wyjatków. Osobiście całkiem lubię mieć chwilę dla siebie zwłaszcza w sytuacji gdy trwa sezon piłkarski. W  tym okresie w naszym domu, często króluje wygodne danie, lubelskie placki zwane cebularzami. Cała nasza rodzina przepada za tą tradycyjną, żydowską potrawą, która jest wprost stworzona do koszyka piknikowego. A kiedy ku naszej radości okazuje się, że nie wszystkie placki zostały zjedzone przy wspólnym posiłku idealnie sprawdzają sie jako przekąska w trakcie zakupów i łączą się z futbolowymi emocjami, kiedy to na talerze i sztućce nikt nie ma czasu. Jedni podają je z makiem, inni z sezamem, ja najczęściej serwuję wersję z czarnuszką, którą dzieci urozmaicają keczupem.

 

W trakcie lipcowych upałów nie zapominam także o towarzystwie Coca-Coli z kostkami lodu, zawsze ratuje sytuację.

 

 

Listę wszystkich składników i dokładny sposób przygotowania znajdziecie tu —> Cebularze z czarnuszką 

 

 

Drożdże pokrusz, dodaj cukier, łyżkę mąki i dwie łyżki letniego mleka. Przykryj i zostaw w ciepłym miejscu na ok 15 minut.

 

 

W tym czasie pokrój cebulę w cienkie półplasterki i szklij na patelni dosalajac do smaku.

 

 

Gdy rozczyn drożdżowy wyrośnie wlej go do miski z mąką, dodaj jajko, sól i letnie mleko z rozpuszczonym masłem.

 

 

Całość wyróby do uzyskania ładnej konsystencji ciasta. Gdy ciasto jest wyrobione przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut.

 

 

Po tym czasie podziel je na części i formuj kuleczki (powinno wyjść koło 10). Kuleczki zostaw jeszcze na 10 minut pod przykryciem, po tym czasie wałkuj je na okrągłe placuszki (nie za cienko), dłońmi lub szklanka zrób wgłębienie zostawiając ranty.

 

 

Na środku ułóż cebulę, posyp, makiem, sezamem lub tak jak ja, czarnuszką. Ranty bułeczek smaruj roztrzepanym jajkiem z łyżką wody, wstaw do nagrzanego piekarnika góra-dół 180 stapni lub 170 stopni góra-dół + termoobieg. Piecz około 25 minut.

 

 

Smacznego!

 

Więcej przepisów znajdziecie w bezpłatnej aplikacji SimplyTastly (więcej na www.SimplyTastly.pl)

2 odpowiedzi na “Lubelskie placki zwane cebularzami”

  1. Freakfrog napisał(a):

    Rewelacja!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję