menu

Młoda kapusta z koperkiem na ciepło

Niedawno podrzuciłem Wam przepis na surówkę z młodej kapusty, tym razem na waszych stołach rządzić będzie młoda kapusta z koperkiem na ciepło.

Nie wiem jak wy ale w równym stopniu czekam na wiosnę, słońce i temperaturę w okolicach 20°C jak na szparagi, szczaw , kurki oraz oczywiście młodą kapustkę. Aż ciężko się powstrzymać aby nie skusić się wcześniej na szklarniowe, czy zagraniczne wersje.

Wiele osób przyrządza tą potrawę na jasno, ja wolę opcję z pomidorami. Kwasowość pomidorów fantastycznie łączy się ze słodyczą młodej kapustki. Wyśmienicie smakuje z młodymi ziemniakami  i na przykład z jajkiem sadzonym. Może to być samodzielne danie lub dodatek do kotleta schabowego.

Młoda kapusta z koperkiem na ciepło to prawdziwa rewelka a jej przygotowanie nie zajmie wam niż 40 minut. Można też przygotować z młodej kapustki bigos ale o tym w następnym wpisie.

 

Młoda kapusta z koperkiem na ciepło

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty (1,2 kg)
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml wody
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • 1 łyżeczka cukru

 

Kapustę poszatkuj ale niezbyt drobno, aby nie rozpadła się całkowicie podczas gotowania jak wyżej na zdjęciu. 

 

W garnku rozgrzej olej, wsyp cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek pokrojony w plastry. Smaż na średnim ogniu około 3-4 minuty, aż cebula się zeszkli.

 

Po tym czasie dodaj poszatkowaną kapustę, podsmaż chwilę często mieszając.

 

Następnie wlej 200ml wody, przykryj pokrywką duś przez 15 minut na małym ogniu.

 

 Następnie dodaj pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy sól, pieprz oraz cukier. Podgrzewaj całość przez 10 minut na małym ogniu.

 

Wsyp posiekany koperek. Wymieszaj, odstaw na 5 minut aż smaki się połączą. Jeżeli płynu jest za dużo można zagęścić zasmażką.

 

 

SMACZNEGO!!! 

 

 

 

4 odpowiedzi na “Młoda kapusta z koperkiem na ciepło”

  1. Restauracje Kraków - DaPietro napisał(a):

    Pyszne i na pewno zdrowe danie! Pozdrawiamy Serdecznie – DaPietro

  2. niecodziennikpary.pl napisał(a):

    My także z niecierpliwością czekamy na wiosenne smakołyki. Fajnie jest otworzyć lodówkę, a tam kolejka warzyw i owoców do wykorzystania. 🙂 Aż nie wiadomo od czego zacząć, bo na brak pomysłów oczywiście nie narzekamy. A młoda kapusta jest co roku obowiązkowa. 🙂

    • Jakub Kuroń napisał(a):

      My także dostajemy na wiosnę kociokwiku i nie wiemy co na bazarku do koszyka włożyć. Już nastawiliśmy ogórki małosolne, dzisiaj robiliśmy chłodnik, szparagi to już od dawna pałaszujemy pod różną postacią. Ach ta wiosna, a za chwilę lato…już nie możemy się doczekać. Smaczności i pozdrawiamy 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję