X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneRóżne przepisyWieprzowina

Perfekcyjny kotlet schabowy

Schabowy jaki jest każdy widzi, ale ja postanowiłem podać Wam mój przepis na perfekcyjny kotlet schabowy. Nie ma w Polsce bardziej popularnej formy kotleta niż klasyczny schabowy. Praktyczne w każdym polskim domu kilka razy w tygodniu słychać charakterystyczne stukanie tłuczka do mięsa. Dla wielu z nas taki złocisty kawałek schabu to już weekendowa tradycja, podobnie jak rosół. Czy zatem jest jeden właściwy przepis na perfekcyjny kotlet schabowy? Oczywiście, że każdy ma swój niepowtarzalny patent i uważa, że akurat jego przepis jest ten jedyny i niepowtarzalny. Ja mam tak samo, dlatego podaje Wam moją recepturę na perfekcyjny kotlet schabowy. Oczywiście możecie schab bez kości zastąpić schabem z kostką, bo ten ma wielu zwolenników, ja też do nich należę, ale odkąd mam małe dzieci w domu przerzuciłem się na opcje bez problemową.

Kwestia dodatków jest oczywiście sprawą indywidualną, każdy woli z czym innym. Jeden wybiera kapustę zasmażaną, inny mizerię, a jeszcze inny buraczki i frytki. Tutaj nie będę ingerował i pozostawiam to do Waszego wyboru. Tak samo jak kwestie smażenia: smalec czy olej? Powiem szczerze raz smażę tak raz tak, zależy na jaką opcje mam ochotę i czy mam akurat smalec w lodówce, bo olej na podorędziu mam zawsze 😉 Wystarczy tej czczej pisaniny, zapraszam do zapoznania się z przepisem na perfekcyjny kotlet schabowy krok po kroku i pamiętajcie o pozostawienie komentarza pod wpisem 🙂

Perfekcyjny kotlet schabowy

Składniki:

  • 600 g schabu środkowego
  • 500 ml mleka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka bułki tartej
  • olej roślinny lub np. smalec do smażenia

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Mięso podziel na cztery równe kotlety. Rozklep tłuczkiem do mięsa przez folię spożywczą. Grubość zależy o indywidualnych preferencji, osobiście nie rozbijam kotletów zbyt cienko, lubię gdy mają około 0,5 cm.

Krok 2:

Tak przygotowane mięso przełóż do miski z mlekiem, dodaj obrany rozgnieciony czosnek, cebule pokrojoną w plastry, liść laurowy, ziele angielskie oraz sól i pieprz.

Krok 3:

Odstaw do lodówki na 3-4 godziny, najlepiej na całą noc. Po tym czasie kotlety osusz ręcznikiem papierowym.

Krok 4:

Następnie panieruj klasycznie: mąka, rozmącone jajo i bułka tarta.

Krok 5:

Smaż na oleju lub smalcu na średnim ogniu po 3-4 minuty z każdej. Przed podaniem osącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawaj z ulubionymi dodatkami, u mnie ziemniaki z koperkiem i mizerią.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Facebook 

Więcej pysznych, ale nie tylko mięsnych propozycji obiadowych znajdziesz >>TUTAJ<<

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Idealny przepis na kotlet. Zapach i smak obłędny. Kotlety są dobre nawet na drugi lub trzeci dzień. Córka która nie przepada za mięsem uwielbia kotlety z tego przepisu

  2. Zrobiłam na dwa dni kotletów wg tego przepisu ale znikły w ciągu jednego obiadu. Wyszły pyszne.

  3. Rewelacyjne! Kotlety wyszły świetnie. Rodzince bardzo smakowały i faktycznie tytuł przepisu nie kłamie. Mięso miękkie, delikatne i w ogóle nie było suche. Bardzo dziękuję za przepis, na pewno jeszcze nie raz z niego skorzystam 🙂

  4. Tytuł nie kłamie, naprawdę perfekcyjny schabowy 🙂 uwielbiam polskie klasyki kulinarne a teraz dzięki temu przepisowi umiem taki prawdziwy polski obiad zrobic dla rodzinki sama. Dziękuję!

  5. Jak zwykle z pana przepisu. Najlepsze schabowe jakie w życiu jadłem.

  6. Przepis, do którego nie da się nie wrócić. Schabowy the best in the world.
    Mięcho właśnie marynuje się na jutro.
    Używam pieprzu ziarnistego, który jedynie młotkuję (nie rozcieram na pył) w moździerzu.
    Następnie dorzucam ziele angielskie i lekko rozgniatam.
    Tym sposobem (jak mówią moje nozdrza) wydobywam więcej aromatu z przypraw.

  7. Super pasuje do obiadu z ziemniakami w każdej formie a także z ryżem. Osobiście dodaję znacznie bardziej ostre od strony pieprzu. Twój przepis jest genialny, wszystko wychodzi smacznie i szybko. Tylko jeszcze ja dorzucam tego pieprzu bo lubię jak są dość mocno ostre. Panierka bardzo fajnie wychodzi, dzięki za ten przepis.

  8. Właśnie zrobiłem według przepisu, dodatkowo dałem jeszcze liść lubczyka i trochę magi, wlozylem do lodówki i jutro posmakuje 🙂 czytając komentarze już ślinka mi leci ;p

  9. U mnie dziś taki sam zestaw, czyli z mizerią. Wczoraj była surówka z marchewki i jabłka. Kotlety są pyszne. Mięso aromatyczne i delikatne, wręcz rozpływa się w ustach.

  10. Kotlety wychodzą przepyszne, polecam zrobić z tego przepisu , mąż już nie chce przyrządzonych inaczej.

  11. Dawno temu ten przepis przypadł mi do gustu, kotlety są bardzo smaczne. Polecam.

  12. Nigdy nie marynowałam kotletów, tylko po „utłuczeniu”, soliłam , pieprzyłam , obtaczałam w mące, jajku i bułce , na patelnię. Wypróbuje ten sposób z marynatą, na pewno schabowy będzie inny!Ciepło pozdrawiam!

  13. Ja do mleka jeszcze dodaje paprykę słodką i ostrą oraz zioła prowansalskie. Zostawiam na 24h w lodówce. Zalewę z mleka mieszam z jajkiem i panieruje tak jak Pan A jeszcze krążki cebulowe smażę w panierce jak kotlety. Podaje również z ziemniaczkami i mizerią. Smak nieziemski. Pozdrawiam

  14. Kotlety – rewelacja! Miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz, a przy tym jakie aromatyczne.. W sam raz soli, pieprzu, czosnku i aromatu z zalewy Od dzisiaj tylko takie Dziękuję za przepis, pozdrawiam.

  15. robię kotlety schabowe bardzo podobnie od paru lat ale wciąż mam dylemat jeśli chodzi o smak ….pamiętam mojej babuni kotlety najlepsze na świecie – przecież ona nie marynowała mięsa i nie rozbijała przez folie tak jak my teraz a smak jest niemozlwy do powtórzenia ( a naprawdę kupuję mięso w sprawdzonych miejscach nie w sieciówkach) na czym to polega? ,że smak tego kotleta jest nie ten sam , może mamy przesyt bo możemy kupić tu i teraz każy produkt na który mamy smak

    • Istota problemu leży gdzie indziej. Kiedyś gospodarze chowali zwierzęta na mięso tylko dla siebie lub w małym stopniu na sprzedaż, wymianę towarów. Każdy podchodził do hodowli bardzo uczciwie, w końcu produkt końcowy trafiał na jego talerz. Nie znano wtedy, pasz, koncentratów dodatków które sprawiają, że zwierzęta rosły jak na drożdżach. Trzoda rosła można powiedzieć w spokojnych warunkach w małych stadach, a nie w dużych przemysłowych grupach ciągle narażone na stres. To wszystko ma znaczenie, plus to że są to smaki utracone i w myślach je gloryfikujemy, nadajemy im nadludzki smak.

      Pozdrawiam 🙂

  16. Robiłam w ubiegłym tygodniu. Goście zachwyceni!!! Ja też!!! Dzięki Mistrzu!!!

  17. Wczoraj robiłam kotlety z tego przepisu,wyszły pyszne ,chrupiace a smak niebo w gębie.Syn zapytał mama co dodałaś do kotletów że one są MEGA. Polecam przepis.

  18. Zawsze robię schabowe w taki sposób, tą drobną różnicą, że bez czosnku. Nie pamietam już kto mi sprzedał ten przepis, ale jest wyśmienity. W mleku z przyprawami namaczam też schab przed pieczeniem

  19. Przepyszne schabowe, myślałam, że lepszych niż teściowej nie zjem, a jednak! Polecam wypróbować przepis!

  20. Wczoraj zaserwowałem na obiad, pycha!! Soczyste i naprawde bardzo smaczne. Moczyłem mięso 18 godzin.

  21. Zrobiłem juź kila razy wg tego przepisu. I za kaźdym razem jestem totalnie zdziwiony że ze zwyczajnego schabowego można „wycisnąć” cudownie nową jakość! Rewelacja! Dzieki!

  22. Kotleciki paluszki lizać,mięciutkie,soczyste,dobrze doprawione ,rodzinka zachwycona,Dziękuję za przepis,teraz tylko,jak kotlety schabowe to tylko od Mistrza .Pozdrowienia i podziękowania od mojej rodzinki.

  23. Sprawdziłam dzisiaj To prawda,ze najlepsze jakie jadłam A myslslam,ze nie lubię schabowych…Pozdrawiam

  24. Dziękuję za ciekawy przepis, ponieważ nigdy nie moczyłam mięska na kotlety w mleku, na 1oo%wypróbuję Pozdrawiam Pana

  25. Zawsze moczylam w samym mleku teraz wypróbuję z twoimi dodatkami muszą być bardzo dobre ☺

  26. Przepis świetny. Na pewno skorzystam z niego 😉 nie robiłam tak wcześniej

  27. Dziękuję za przepis Panie Jakubie kotlety wyszły pyszne dzisiaj robię drugi raz.

    pozdrawiam Irena

  28. Ja też robię schabowe według tego przepisu. Wykorzystuję również cebulę z moczenia. Tak samo ją panieruję i smażę. Pycha :). Usmażone kotlety osuszam ręcznikiem papierowym i osączam na kratce.
    Pozdrawiam

  29. Śledzę z uwagą wszystkie przepisy, ten jest wyjatkowy. Lubię nowości w kuchni, w sobotę namoczyłam kotlety w mleku i przyprawach a w niedzielę smażyłam. Przypomniałam sobie jak moja Mama wszystkie mięsa moczyła w mleku czy to słodkim czy kwaśnym, zależnie od gatunku mięsa ,a były to czasy, gdy nie było jeszcze lodówek. Polecam i pozdrawiam.

    • To prawda, ciężko nazwać metodę moczenia w mleku nowością, bo ma już swoją historię. Moja prababcia także namaczała różne mięsa w mleku lub dziczyznę np. w maślance.
      Wypróbowałem różne przepisy na kotlet schabowy i ta metoda wydała mi się najlepsza. Dziękuję za korzystanie z naszych przepisów. Ściskam ciepło i pozdrawiam 🙂

  30. No nie znałam takiego przepisu. Brzmi pysznie. Od tej pory zagości w naszym domowym menu. Pozdrawiam

  31. Jezuuuu , dzisiaj zrobiłam schabowego Twojego przepisu ! Był pyszny , chyba nigdy nie jadłam lepszego ! Pozdrawiam i zycze miłego wieczorku

  32. a ja dzisiaj kupiłam schabowe i wkładam ich do mleka z dodatkami wg.Pana Jakuba i jutro będzie degustacja schabowego …..dziękuję za przepis

  33. Przepis super…. tradycyjnie u mnie było tylko jajo i bułka tarta/ tak byłam nauczona/ Faktycznie kotlet z koscia jest smaczniejszy ,,,, ale bez, wg tego przepisu bedzie równie soczysty i miękki .DZIEKUJE <3

  34. Witam
    Zadna nowosc z moczeniem schabu w mleku taki przepis znala juz moja babcia rocznik 1928
    Troszke sie zawiodlem 🙁

  35. Prace zostana wykonane w weekend napewno beda pyszne jak cala reszta od ciebie pozdro kubuś

  36. Postanowiłam dzisiaj wypróbować przepis ale na piersiach z kurczaka bo mój mąż z mięs jada tylko tą część 😉 no i muszę przyznać, że kotlet, a kotlet – no mega różnica! Wyszły tak aromatyczne, kruche, po prostu przepyszne! 🙂 Nie sądziłam, że mięso moczone w takiej mieszance nabierze takiej mocy 🙂 kotlety rozpływały się dosłownie w ustach, jestem zachwycona 🙂

  37. Ooo… ja tez spróbuje…. zawsze moczę w mleku… ale jeszcze nigdy z cebulą i czosnkiem. Mniam…. muszą być jeszcze bardziej pyszne….

  38. Wszystko robię tak samo poza jednym, nigdy nie dodawałam listka laurowego i ziela angielskiego. Ale jutro to nadrobię zapewne będą bardziej aromatyczne. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam 🙂

  39. Jestem juz doświadczoną gospodynią, takiego przepisu nie znałam , wypróbuję. To moczenie w mleku z takimi dodatkami ma swoje walory. Lubię nowości w kuchni.Pozdrawiam.

  40. Super przepis.Zrobię na 100%.Nie znałam tego przepisu.W końcu to przepis od Mistrza.Dziękuję.Pozdrawiam.

Sprawdź również