menu

Perfekcyjny kotlet schabowy

Schabowy jaki jest każdy widzi, ale ja postanowiłem podać Wam mój przepis na perfekcyjny kotlet schabowy. Nie ma w Polsce bardziej popularnej formy kotleta niż klasyczny schabowy. Praktyczne w każdym polskim domu kilka razy w tygodniu słychać charakterystyczne stukanie tłuczka do mięsa. Dla wielu z nas taki złocisty kawałek schabu to już weekendowa tradycja, podobnie jak rosół. Czy zatem jest jeden właściwy przepis na perfekcyjny kotlet schabowy? Oczywiście, że każdy ma swój niepowtarzalny patent i uważa, że akurat jego przepis jest ten jedyny i niepowtarzalny. Ja mam tak samo, dlatego podaje Wam moją recepturę na perfekcyjny kotlet schabowy. Oczywiście możecie schab bez kości zastąpić schabem z kostką, bo ten ma wielu zwolenników, ja też do nich należę, ale odkąd mam małe dzieci w domu przerzuciłem się na opcje bez problemową. Kwestia dodatków jest oczywiście sprawą indywidualną, każdy woli z czym innym. Jeden wybiera kapustę zasmażaną, innny mizerię, a jeszcze inny buraczki i frytki. Tutaj nie będę ingerował i pozostawiam to do Waszego wyboru. Tak samo jak kwestie smażenia: smalec czy olej? Powiem szczerze raz smażę tak raz tak, zależy na jaką opcje mam ochotę i czy mam akurat smalec w lodówce, bo olej na podorędziu mam zawsze 😉 Wystarczy tej czczej pisaniny, zapraszam do zapoznania się z przepisem na perfekcyjny kotlet schabowy krok po kroku i pamiętajcie o pozostawienie komentarza pod wpisem 🙂 Smacznego!

 

 

Perfekcyjny kotlet schabowy Składniki:

 

  • 600g schabu środkowego
  • 500 ml mleka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka bułki tartej
  • olej roślinny lub smalec do smażenia

 

Mięso podziel na cztery równe kotlety. Rozklep tłuczkiem do mięsa przez folię spożywczą. Grubość zależy o indywidualnych preferencji, osobiście nie rozbijam kotletów zbyt cienko, lubię gdy mają około 0,5 cm.

 

Tak przygotowane mięso przełóż do miski z mlekiem, dodaj obrany rozgnieciony czosnek, cebule pokrojoną w plastry, liść laurowy, ziele angielskie oraz sól i pieprz.

 

Odstaw do lodówki na 3-4 godziny, najlepiej na całą noc. Po tym czasie kotlety osusz ręcznikiem papierowym.

 

Następnie panieruj klasycznie: mąka, rozmącone jajo i bułka tarta.

 

Smaż na oleju lub smalcu na średnim ogniu po 3-4 minuty z każdej. Przed podaniem osącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawaj z ulubionymi dodatkami, u mnie ziemniaki z koperkiem i mizeria.

 

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi moimi przepisami zapraszam na mój Facebook oraz Instagram 🙂

 

Napisz jak Ty robisz swoje ulubione kotlety schabowe! 

68 odpowiedzi na “Perfekcyjny kotlet schabowy”

  1. Halina pisze:

    Super przepis.Zrobię na 100%.Nie znałam tego przepisu.W końcu to przepis od Mistrza.Dziękuję.Pozdrawiam.

  2. zeta pisze:

    Jestem juz doświadczoną gospodynią, takiego przepisu nie znałam , wypróbuję. To moczenie w mleku z takimi dodatkami ma swoje walory. Lubię nowości w kuchni.Pozdrawiam.

    • Jakub Kuroń pisze:

      Jak najbardziej, mleko z cebulą sprawia, że mięso kruszeje i nabiera aromatu. Do tego panierka przywierająca do wilgotnej powierzchni jest bardziej chrupka.
      Proszę wypróbować naprawdę warto 🙂

  3. Maria Nadolczak pisze:

    Wszystko robię tak samo poza jednym, nigdy nie dodawałam listka laurowego i ziela angielskiego. Ale jutro to nadrobię zapewne będą bardziej aromatyczne. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam 🙂

  4. Asia pisze:

    Ooo… ja tez spróbuje…. zawsze moczę w mleku… ale jeszcze nigdy z cebulą i czosnkiem. Mniam…. muszą być jeszcze bardziej pyszne….

  5. Ewa pisze:

    Postanowiłam dzisiaj wypróbować przepis ale na piersiach z kurczaka bo mój mąż z mięs jada tylko tą część 😉 no i muszę przyznać, że kotlet, a kotlet – no mega różnica! Wyszły tak aromatyczne, kruche, po prostu przepyszne! 🙂 Nie sądziłam, że mięso moczone w takiej mieszance nabierze takiej mocy 🙂 kotlety rozpływały się dosłownie w ustach, jestem zachwycona 🙂

  6. Jarek pisze:

    Prace zostana wykonane w weekend napewno beda pyszne jak cala reszta od ciebie pozdro kubuś

  7. marcin pisze:

    Witam
    Zadna nowosc z moczeniem schabu w mleku taki przepis znala juz moja babcia rocznik 1928
    Troszke sie zawiodlem 🙁

  8. dominika pisze:

    Przepis super…. tradycyjnie u mnie było tylko jajo i bułka tarta/ tak byłam nauczona/ Faktycznie kotlet z koscia jest smaczniejszy ,,,, ale bez, wg tego przepisu bedzie równie soczysty i miękki .DZIEKUJE <3

  9. Magda pisze:

    Witam. Czy zamiast mleka można dodać coś innego?

  10. rena pisze:

    a ja dzisiaj kupiłam schabowe i wkładam ich do mleka z dodatkami wg.Pana Jakuba i jutro będzie degustacja schabowego …..dziękuję za przepis

  11. Dana pisze:

    Czy można wykorzystać mleko z zlewu?

  12. Dana pisze:

    Czy można wykorzystać mleko z zalewy?

  13. Sandra pisze:

    Jezuuuu , dzisiaj zrobiłam schabowego Twojego przepisu ! Był pyszny , chyba nigdy nie jadłam lepszego ! Pozdrawiam i zycze miłego wieczorku

  14. Joanna Ka pisze:

    No nie znałam takiego przepisu. Brzmi pysznie. Od tej pory zagości w naszym domowym menu. Pozdrawiam

  15. zeta pisze:

    Śledzę z uwagą wszystkie przepisy, ten jest wyjatkowy. Lubię nowości w kuchni, w sobotę namoczyłam kotlety w mleku i przyprawach a w niedzielę smażyłam. Przypomniałam sobie jak moja Mama wszystkie mięsa moczyła w mleku czy to słodkim czy kwaśnym, zależnie od gatunku mięsa ,a były to czasy, gdy nie było jeszcze lodówek. Polecam i pozdrawiam.

    • Jakub Kuroń pisze:

      To prawda, ciężko nazwać metodę moczenia w mleku nowością, bo ma już swoją historię. Moja prababcia także namaczała różne mięsa w mleku lub dziczyznę np. w maślance.
      Wypróbowałem różne przepisy na kotlet schabowy i ta metoda wydała mi się najlepsza. Dziękuję za korzystanie z naszych przepisów. Ściskam ciepło i pozdrawiam 🙂

  16. Helena pisze:

    Ja też robię schabowe według tego przepisu. Wykorzystuję również cebulę z moczenia. Tak samo ją panieruję i smażę. Pycha :). Usmażone kotlety osuszam ręcznikiem papierowym i osączam na kratce.
    Pozdrawiam

  17. Irena Mizgała pisze:

    Dziękuję za przepis Panie Jakubie kotlety wyszły pyszne dzisiaj robię drugi raz.

    pozdrawiam Irena

  18. Magda pisze:

    Przepis świetny. Na pewno skorzystam z niego 😉 nie robiłam tak wcześniej

  19. krysiuni pisze:

    Zawsze moczylam w samym mleku teraz wypróbuję z twoimi dodatkami muszą być bardzo dobre ☺

  20. Bożena pisze:

    Dziękuję za ciekawy przepis, ponieważ nigdy nie moczyłam mięska na kotlety w mleku, na 1oo%wypróbuję Pozdrawiam Pana

  21. Monia pisze:

    Właśnie mocze mięsko mniam..

    Czy przed panierowaniem posolić i popieprzyć dodatkowo?

  22. Elżbieta Bielecka pisze:

    Sprawdziłam dzisiaj To prawda,ze najlepsze jakie jadłam A myslslam,ze nie lubię schabowych…Pozdrawiam

  23. Ewa pisze:

    Kotleciki paluszki lizać,mięciutkie,soczyste,dobrze doprawione ,rodzinka zachwycona,Dziękuję za przepis,teraz tylko,jak kotlety schabowe to tylko od Mistrza .Pozdrowienia i podziękowania od mojej rodzinki.

  24. Marek Serocki pisze:

    Zrobiłem juź kila razy wg tego przepisu. I za kaźdym razem jestem totalnie zdziwiony że ze zwyczajnego schabowego można “wycisnąć” cudownie nową jakość! Rewelacja! Dzieki!

  25. Ewa pisze:

    Ja dziś próbuje ! Proszę trzymać kciuki

  26. Przemek pisze:

    Wczoraj zaserwowałem na obiad, pycha!! Soczyste i naprawde bardzo smaczne. Moczyłem mięso 18 godzin.

  27. Elżbieta pisze:

    Najlepszy schab to ten od strony karkowej.

  28. Małgorzata pisze:

    Przepyszne schabowe, myślałam, że lepszych niż teściowej nie zjem, a jednak! Polecam wypróbować przepis!

  29. marcin19-22 pisze:

    z zalewy “coś” mozna zrobić czy wylać?

  30. Mana pisze:

    Dziś robię! Czekam żeby się mięsko rozmroziło…

  31. Kami pisze:

    Zawsze robię schabowe w taki sposób, tą drobną różnicą, że bez czosnku. Nie pamietam już kto mi sprzedał ten przepis, ale jest wyśmienity. W mleku z przyprawami namaczam też schab przed pieczeniem

  32. Marzenna pisze:

    Wczoraj robiłam kotlety z tego przepisu,wyszły pyszne ,chrupiace a smak niebo w gębie.Syn zapytał mama co dodałaś do kotletów że one są MEGA. Polecam przepis.

  33. Małgosia pisze:

    Robiłam kilka dni temu. Po prostu pyszne!!!!

  34. Mana pisze:

    Robiłam w ubiegłym tygodniu. Goście zachwyceni!!! Ja też!!! Dzięki Mistrzu!!!

  35. Beata pisze:

    robię kotlety schabowe bardzo podobnie od paru lat ale wciąż mam dylemat jeśli chodzi o smak ….pamiętam mojej babuni kotlety najlepsze na świecie – przecież ona nie marynowała mięsa i nie rozbijała przez folie tak jak my teraz a smak jest niemozlwy do powtórzenia ( a naprawdę kupuję mięso w sprawdzonych miejscach nie w sieciówkach) na czym to polega? ,że smak tego kotleta jest nie ten sam , może mamy przesyt bo możemy kupić tu i teraz każy produkt na który mamy smak

    • Jakub Kuroń pisze:

      Istota problemu leży gdzie indziej. Kiedyś gospodarze chowali zwierzęta na mięso tylko dla siebie lub w małym stopniu na sprzedaż, wymianę towarów. Każdy podchodził do hodowli bardzo uczciwie, w końcu produkt końcowy trafiał na jego talerz. Nie znano wtedy, pasz, koncentratów dodatków które sprawiają, że zwierzęta rosły jak na drożdżach. Trzoda rosła można powiedzieć w spokojnych warunkach w małych stadach, a nie w dużych przemysłowych grupach ciągle narażone na stres. To wszystko ma znaczenie, plus to że są to smaki utracone i w myślach je gloryfikujemy, nadajemy im nadludzki smak.

      Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję