X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneDróbRóżne przepisy

Pierś faszerowana serem i warzywami. Przepis krok po kroku.

Przeglądając „internety” stwierdziłem, że mimo setek nowych mód żywieniowych bez wątpienia niesłabnącą popularnością cieszy się pierś z kurczaka. Ja przyznam, że jest kilka propozycji bardziej mnie interesujących niż pospolity kurzy „cyc” 😉 Ale raz na jakiś czas z pewnością jestem chętny opędzlować kuraka z dobrego źródła jak najbardziej. Sprawdziłem na naszej stronie i ku mojemu zdziwieniu, ale wśród około 3000 receptur jest 1 przepis na pierś z kurczaka w całości. Trochę wstyd pomyślałem, bo dla kogo robię te wszystkie przepisy jak nie dla Was moi drodzy. Dlatego powstał poniższy przepis. 

Pomyślałem więc, że podzielę się z Wami moim przede wszystkim ulubionym przepisem, a jest to: Pierś faszerowana serem i warzywami. Podsumowując to szybkie, kolorowe i zdrowe danie. Nie będzie nam dzisiaj potrzebna patelnia, bo pierś jest zapiekana, a do wykonania tego przepisu potrzebne jest tylko kilka podstawowych produktów spożywczych.

Pierś faszerowana to bez wątpienia banalnie proste, smaczne, szybkie, kolorowe danie.

Pierś faszerowana serem i warzywami. Przepis krok po kroku.

Składniki dla 4 osób:

  • 4 piersi z kurczaka lub np. indyka
  • papryka np. czerwona, żółta, zielona lub mix
  • 50 g świeżego szpinaku baby
  • 4 plastry wyrazistego w smaku sera żółtego 
  • 1 łyżeczka curry
  • 3 łyżki oleju np. rzepakowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu np. czarnego

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Po pierwsze piersi opłucz pod zimną wodą oraz dokładnie osusz za pomocą ręczników papierowych. Następnie każdą z piersi natnij wzdłuż tworząc kieszonkę. Najlepiej użyć do tego bardzo ostrego noża.

Krok 2:

Po drugie przypraw piersi w środku solą i pieprzem. Jeśli masz swoje ulubione przyprawy dodaj je. 

Krok 3:

Paprykę pokrój w paski i ułóż na rozciętej piersi, następnie połóż kilka listków świeżego szpinaku i plasterek sera. Jeśli wolisz, możesz zetrzeć ser na tarce. 

Krok 4:

Następnie przygotuj marynatę: wymieszaj ze sobą olej, pieprz, curry i sól.

Krok 5:

Na koniec sylikonowym pędzelkiem posmaruj piersi dokładnie po wierzchu. Piecz 20 minut w 200 °C, jeśli posiadasz włącz funkcję grilla w piekarniku.

Tak przygotowaną pierś podawaj z ulubionymi dodatkami np. młodymi ziemniakami z surówką. 

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Facebook i Instagram.

Więcej pysznych, ale nie tylko mięsnych propozycji obiadowych znajdziesz >>TUTAJ<<

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. No to mam przepis na dzisiejszy obiadek. A miały być „schabowe” 😉 Dzièkujè.

  2. W końcu pokochałam jeść 40 lat mi to zajęło .Bardzo dziękuję ( moje spodnie wstrzymują się od głosu)

  3. Pyszne. Dzisiaj zrobiłam na obiad:) poproszę więcej takich przepisów:) pozdrawiam.

Sprawdź również