menu

Polędwiczka marynowana w musztardzie z sosem paprykowym. Przepis krok po kroku.

Polędwiczka marynowana w musztardzie z sosem paprykowym

 

 
Polędwiczka marynowana. Składniki:

 

  • 400 g polędwiczki wieprzowej
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka Musztardy Kieleckiej straofrancuskiej
  • sól, pieprz

 

Sos:

 

  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 cebula czerwona
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cukinia
  • 1 łyżka papryki w proszku
  • 1 słoiczek Sosu Kieleckiego meksykańskiego
  • 100 ml wody
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie:

 

Polędwiczkę oczyść z błon. Natrzyj solą i pieprzem, dodaj olej, sos sojowy, rozdrobniony czosnek, miód oraz Musztardę Kielecką starofrancuską. Całość odstaw na minimum 30 minut, najlepiej kilka godzin.

 

Zamarynowaną polędwiczkę podsmaż na suchej mocno rozgrzanej patelni. Przełóż do naczynia do zapiekania, piecz w 180°C przez 20 minut.

 

W tym czasie przygotuj sos. Na oleju podsmaż cebulę pokrojoną w piórka, razem z papryką pokrojoną w paski. Po 5 minutach kiedy się zrumienią i zmiękną, wsyp czosnek oraz cukinię. Smaż 2-3 minuty, wsyp paprykę w proszku. Następnie dodaj całą cały Sos Kielecki meksykański oraz wodę. Duś około 5 minut, dopraw solą i pieprzem.

 

Polędwiczkę po upieczeniu połóż na desce do krojenia, odczekaj 5 minut następnie pokój w plastry. Smak z pieczenia mięsa można dodać do sosu paprykowego.

 

Plastry wieprzowiny podawaj z sosem paprykowym i natką pietruszki. To danie najlepiej smakuje z ryżem lub kawałkiem pieczywa.

 

Polędwiczka marynowana w musztardzie z sosem paprykowym. 

 

W codziennym gotowaniu najbardziej cenie sobie szybkość przygotowania potrawy oraz unikalny smak. Idealnym połączeniem tych dwóch cech jest polędwiczka marynowana w musztardzie z sosem paprykowym. Smakuje wybitnie i przygotujesz to danie w mig 😉

 

Kluczowa jest marynata

 

Wiadomo że w procesie przygotowania mięsa, kluczowa jest marynata. Dlatego wybrałem jako główny składnik Musztardę Kielecką starofrancuską (LINK). Jest to grubo mielona musztarda  o dość ostrym, ziołowym smaku, przygotowana na bazie aromatycznego, białego wina. Jako baza smakowa sprawdziła się super. Dzięki niej polędwiczka marynowana w musztardzie z sosem paprykowym skruszała i w krótkim czasie przeszła cudownym aromatem gorczycy i pozostałych przypraw.

 

Niebiański sos

 

W czasie kiedy polędwiczka się piekła, przygotowałem niebiański sos na bazie papryki. Kiedy brakuje czasu, ułatwiam sobie życie w kuchni. Dlatego użyłem sosu który zrobi za nas całą robotę. Połączy smak warzyw i przekształci składniki w perfekcyjną całość. Podsmażone warzywa podlałem Sosem Kieleckim meksykańskim (LINK),który cechuje się zdecydowanym pomidorowo – paprykowym smakiem i wyjątkowym aromatem świeżych ziół.

 

Po upieczeniu polędwiczkę kroimy w cienkie plastry i układamy na sosie paprykowym. Dopiero wtedy danie jest kompletne. Cudowny smak musztardy łączy się sosem paprykowym, a kruche mięso pięknie komponuje się z warzywami. Dla wyjątkowo wygłodniałych osobników, można ugotować ryż.

 

Jeżeli tak jak ja lubisz szybkie i pyszne potrawy, to polędwiczka marynowana w musztardzie z sosem paprykowym jest daniem właśnie dla Ciebie.

 

Zapraszam wypróbowania przepisu krok po kroku. A jeżeli zdecydujesz się na przygotowanie tej potrawy, napisz jak twoje wrażenia.

 

SMACZNEGO!!!

 

2 odpowiedzi na “Polędwiczka marynowana w musztardzie z sosem paprykowym. Przepis krok po kroku.”

  1. Elżbieta napisał(a):

    Witam a gdzie można kupić taką musztardę i sos?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję