menu

Polędwiczka w sosie porowo- śmietanowym. Przepis krok po kroku.

Polędwiczka w sosie porowo- śmietanowym to banalnie proste danie obiadowe. Wiem, że ciągle szukacie takich szybkich przepisów. Mało kto ma czas w tygodniu pełnym pracy stać godzinami w kuchni i przyrządzać obiad taki z zupą, drugim daniem, deserem i jeszcze kompotem. Nawet jeśli ktoś ma czas to czy zawsze musi mieć ochotę? Zwłaszcza, że mięso i pora można pokroić wcześniej a po powrocie do domu po prostu wrzucić wszystko na patelnię. Istny banał 😉

 

Jako dodatek do tego dania możecie użyć wszystkiego. W moim przypadku był to dziki ryż (który nie wiem czy wiecie tak naprawdę nie jest ryżem tylko owsem wodnym), ale śmiało możecie go zastąpić zwykłym ryżem, ziemniakami, kaszą czy makaronem. Na szybko możecie to danie zjeść nawet z wczorajszym pieczywem. 

 

Jest to jedno z pierwszych ciepłych dań jakich nauczyłem się od Taty. Teraz to obowiązkowa pozycja w naszym domowym menu.

 

 

Polędwiczka w sosie porowo- śmietanowym. Składniki:

 

  • 300 g polędwiczki wieprzowej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 2 łyżki oleju
  • 150 g pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • gałązki koperku świeżego

 

Tak tak..to są wszystkie składniki, więc nie może to być skomplikowane danie 🙂

 

Polędwiczkę pokrój w plastry o grubości ok 1 cm i dopraw solą, pieprzem i dwoma łyżkami oleju. Dokładnie wymieszaj, aby wszystkie kawałki były doprawione. Można odstawić na 30 minut aby przyprawy przeniknęły do mięsa ale nie jest to konieczne.

 

 

Następnie na dobrze rozgrzaną patelnie wrzuć polędwiczkę i smaż z każdej strony ok 2-3 minuty. Dodaj czosnek i pora po czym wymieszaj całość i smaż chwilę, pamiętaj żeby nie przegotować pora bo straci cały kolor. Jak pory zmiękną dodaj musztardę i śmietanę. Duś wszystko jeszcze chwilę, aż powstanie gęsty sos śmietanowy.  

 

 

Do dekoracji użyłem koperku i szczawiku zajęczego, bo to aktualnie pod ręką ale Wy użyjcie swoich ulubionych ziół.

 

Inne moje przepisy na dania obiadowe znajdziecie tu: DANIA GŁÓWNE

 

 

3 odpowiedzi na “Polędwiczka w sosie porowo- śmietanowym. Przepis krok po kroku.”

  1. eliza napisał(a):

    Pychowato wygląda

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję