menu

Przegląd lodówki na śniadanie

Śniadanie z resztek znalezionych w lodówce po całym tygodniu lubię najbardziej. W prawie każdą sobotę taki posiłek można spotkać na moim stole. Kojarzy mi się to z rodzinnym domem i czasem kiedy byłem jeszcze mały. Mój Tata zawsze w sobotę oczyszczał lodówkę ze wszystkich produktów które kończyły swoją żywotność i wtedy na stole często pojawiała się sałatka “śmietnik” tak ją z rodzeństwem żartobliwie nazywaliśmy. W takich sałatkach pojawiały się różne warzywa, sery, kawałki pieczonych mięs które zostały z obiadu, szynka której zbliża się data przydatności do spożycia ale i często jakieś owoce których nie zdążyliśmy lub nie daliśmy rady zjeść. Każda z tych sałatek smakowała inaczej, ale zawsze były idealne. Przydotowałem dla Was propozycja na trzy sałatki właśnie w takim śmietnikowym klimacie. 

 

 

Pierwsza to Sałatka z bekonem i brzoskwinią

 

Składniki:

200 g liści świeżego szpinaku

100 g rukoli

100 g boczku w plastrach

100 g sera camembert

1/2 brzoskwini Saturn

50 g oliwek zielonych

50 g pomidorków koktajlowych

 

100 ml oliwy z oliwek

2-3 łyżki octu winnego

1 łyżka miodu

Sól, pieprz

 

Sposób przygotowania: 

Plastry boczku przekrój na pół i przesmaż na patelni, aż zrobi się rumiany i chrupiący. Szpinak i rukolę przepłucz i osusz. Włoż do salaterki. Na wierzchu ułóż pokrojony w niewielkie kawałki cer camembert, całe pomidorki koktailowe, oliwki i pokrojoną brzoskwinie. Przygotowuj sos do sałatki z oliwy z oliwek, octu, miodu i przypraw. Całość dokładnie wymieszaj. Polej sosem sałatkę.

 

 

Kolejna sałatka jest również z boczkiem, ale dodałem do niej maliny 

Sałatka z boczkiem i malinami

 

Składniki:

300 g miksu sałat

100 g boczku pokrojonego w słupki

100 g świeżych malin

50 g zielonych oliwek z migdałami

50 g pomidorków koktajlowych

50 g ogórka

 

100 ml oliwy z oliwek

2-3 łyżki soku z cytryny

1-2 starte ząbki czosnku

1 łyżka musztardy

1 łyżka miodu

Sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Boczek przesmaż na patelni, aż zrobi się rumiany i chrupiący. Sałatę do salaterki. Na wierzchu dowolnie ułóż przesmażony boczek, pokrojonego ogórka i resztę składników. Przygotowuj sos. Wszystkie składniki umieść w słoiku min 200 ml objętości, zakręć szczelnie i bardzo energicznie potrząsaj przez ok 1 minutę. Gotowym sosem polej sałatkę.

 

 

 

Do ostatniej sałatki potrzebujemy więcej składników, ale za to idealnie się sprawdza łosoś z piątkowego obiadu.

 Sałatka z pieczonym łososiem i jajkiem na miękko

 

Składniki:

250 g mieszanki różnych sałat lub sałaty lodowej

200 g pieczonego łososia

2 jajka 

4-5 rzodkiewek

pół zielonego ogórka

1 duży pomidor

kilka listów natki pietruszki 

1 młoda cebula dymka

 

100 ml oliwy z oliwek

1-2 łyżki soku z cytryny

1 łyżeczka miodu

1 łyżeczka musztardy

2 ząbki czosnku

sól, pieprz

 

Sposób przyrządzania:

Jajka ugotuj na miękko. Do gotującej się wody łyżką stołową włóż jajka i gotuj 4 minuty. Pamiętaj że jajko przed włożeniem do wrzątku powinno mieć temperaturę pokojową. Po ugotowaniu jajko przepłucz zimną wodą i obierz. Pomidora pokrój w ćwiartki, rzodkiewkę w plastry, ogórka w półplastry a dymkę w piórka. Do salaterki włóż porwane rękoma sałaty a następnie układaj dekoracyjnie pomidora, rzodkiewkę, ogórka i jajko. Łososia podziel rękoma na mniejsze kawałki i ułóż na sałatce. Przygotowuj sos. Posiekany drobno czosnek i inne składniki umieść w słoiku min 200 ml objętości, zakręć szczelnie i bardzo energicznie potrząsaj przez ok 1 minutę. Gotowym sosem polej sałatkę i udekoruj natką pietruszki. 

 

O tym jakie pyszne zupy kremy można zrobić z resztek napisze w jednym z kolejnych moich artykułów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję