menu

Porcja nowych przepisów dla posiadaczy Thermomixa

Przepisy Thermomix to miejsce na naszej stronie w którym regularnie pojawiają się przepisy na urządzenie TM5

 

Kochani do jakiegoś czasu jestem szczęśliwym posiadaczem Thermomixa TM5. Mam go i w domu i w pracy więc naprawdę poznałem Thermomixa idealnie.  To urządzenie tak bardzo przypadło mi do gustu, że postanowiłem stworzyć i podzielić się z Wami różnorodnymi przepisami. Tworząc je staram się pamiętać o wszystkich podniebieniach tworząc potrawy na dania mięsne, wegetariańskie zupy, oraz coś słodkiego dla łasuchów. Myślę, że wszyscy użytkownicy będą zadowoleni tym bardziej, że przepisów ciągle przybywa. 

 

Oto kilka przepisów z zakładki Przepisy Thermomix:

 

Krem z buraków i soczewicy (Thermomix)

 

 
Krem z buraków i soczewicy (Thermomix)

 

Oto potrzebne składniki:

 

  • 500 g drobnych buraków
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 kawałek imbiru wielkości korka od wina
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżka przyprawy curry
  • 1 marchew 
  • 1500 g bulionu warzywnego
  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 0,5 łyżeczki soli, 
  • szczypta pieprzu
  • kiełki i prażone pestki dyni do dekoracji

 

Gołąbki z kaszą jaglaną i delikatnym sosem pomidorowym (Thermomix)

 

Gołąbki z kaszą jaglaną i delikatnym sosem pomidorowym (Thermomix)

 

Potrzebujesz:

 

Gołąbki:

 

  • 8 dużych liści kapusty włoskiej
  • 500 g szynki wieprzowej pokrojonej na kawałki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 100 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 600 g wody

 

Sos:

 

  • 80 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g masła
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 500 g wody
  • 120 g śmietany 18%
  • 30 g mąki pszennej
  • sól i pieprz do smaku

Sernik na zimno w słoiku (Thermomix)

 

Sernik na zimno w słoiku (Thermomix)

 

Potrzebne składniki:

 

Masa twarogowa

 

  • 500 g twarogu 
  • 2 opakowania serków homogenizowanych 
  • 60 g cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 40 ml wody
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej 

 

Polewa truskawkowa:

 

  • 250 g truskawek 
  • 40g cukru
  • owoce i listki melisy do dekoracji 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję