menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Oliwki, obrany i posiekany czosnek, kapary i anchois miksujemy na jednolitą masę. Do gładkiej masy dolewamy brandy i dosypujemy przyprawy. Teraz przy pomocy trzepaczki ukręcamy pastę dodając do niej powoli oliwę (tak jakbyśmy robili majonez). Na koniec doprawiamy tapenadę sokiem z cytryny (ok. 1 łyżeczki) oraz musztardą.

ocena:

składniki

  • 100 g czarnych oliwek bez pestek
  • 50 g kaparów
  • 4 ząbki czosnku
  • 25 g brandy
  • 125 ml oliwy
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 cytryna
  • 25 g filecików anchois
  • po szczypcie: gałki muszkatołowej, cynamonu, imbiru, goździków, pieprzu, lub ćwierć łyżeczki przyprawy
  • korzennej do pierników

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Oliwki, obrany i posiekany czosnek, kapary i anchois miksujemy na jednolitą masę. Do gładkiej masy dolewamy brandy i dosypujemy przyprawy. Teraz przy pomocy trzepaczki ukręcamy pastę dodając do niej powoli oliwę (tak jakbyśmy robili majonez). Na koniec doprawiamy tapenadę sokiem z cytryny (ok. 1 łyżeczki) oraz musztardą.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję