menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mieszamy i przesiewamy mąkę ziemniaczaną, pszenną oraz sodę. Masło ucieramy na puszystą pianę i dodajemy do niego, cały czas ucierając, jaja, śmietanę i cukier. Gotowy krem wlewamy do mąki i wyrabiamy starannie gładkie ciasto. Rozwałkowujemy je na stolnicy i foremką lub nożem wykrajamy prostokąty albo kółka. Następnie układamy ciastka na posmarowanej masłem i wysypanej mąką blasze i pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180-200ºC (7-8 minut).

ocena:

Alberty

składniki

  • 500 g mąki pszennej (ok. 3 szklanek)
  • 125 g mąki ziemniaczanej
  • 250 g cukru pudru
  • 80 g masła
  • 125 ml śmietany
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mieszamy i przesiewamy mąkę ziemniaczaną, pszenną oraz sodę. Masło ucieramy na puszystą pianę i dodajemy do niego, cały czas ucierając, jaja, śmietanę i cukier. Gotowy krem wlewamy do mąki i wyrabiamy starannie gładkie ciasto. Rozwałkowujemy je na stolnicy i foremką lub nożem wykrajamy prostokąty albo kółka. Następnie układamy ciastka na posmarowanej masłem i wysypanej mąką blasze i pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180-200ºC (7-8 minut).

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję