menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Korniaktów jest bardzo starą osadą położoną w województwie podkarpackim. Amoniaczki pieczone w Korniaktowie sięgają tradycją do bardzo dawnych czasów. Pieczono je z okazji wszystkich świąt i uroczystości rodzinnych. Są to pierwsze domowe ciasteczka, które starszym ludziom kojarzą się z dzieciństwem. Przepis na amoniaczki przekazywano sobie z pokolenia na pokolenie.

Amoniak mieszamy z mąką, żółtka + jedno jajko ucieramy z cukrem na bardzo gładką masę – cukier musi być w pełni rozpuszczony, masło siekamy z mąką dodajemy jajka i śmietanę – ciasto dobrze wyrabiamy. Ciasto odkładamy w chłodne miejsce na około 30 minut. Następnie wałkujemy na stolnicy cienkie placki i wycinamy ciasteczka szklanką, następnie jedną stronę ciastka zanurzamy w białku a następnie w cukrze. Pieczemy na złoty kolor w temp. 200 stopni C.

ocena:

Amoniaczki korniaktowskie

składniki

  • 1 kg mąki
  • 30 g amoniaku
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 200-220 g cukru
  • 250 ml śmietany
  • 1 kostka masła – 200 g

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Korniaktów jest bardzo starą osadą położoną w województwie podkarpackim. Amoniaczki pieczone w Korniaktowie sięgają tradycją do bardzo dawnych czasów. Pieczono je z okazji wszystkich świąt i uroczystości rodzinnych. Są to pierwsze domowe ciasteczka, które starszym ludziom kojarzą się z dzieciństwem. Przepis na amoniaczki przekazywano sobie z pokolenia na pokolenie.

Amoniak mieszamy z mąką, żółtka + jedno jajko ucieramy z cukrem na bardzo gładką masę – cukier musi być w pełni rozpuszczony, masło siekamy z mąką dodajemy jajka i śmietanę – ciasto dobrze wyrabiamy. Ciasto odkładamy w chłodne miejsce na około 30 minut. Następnie wałkujemy na stolnicy cienkie placki i wycinamy ciasteczka szklanką, następnie jedną stronę ciastka zanurzamy w białku a następnie w cukrze. Pieczemy na złoty kolor w temp. 200 stopni C.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję