X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastka

Amoniaczki korniaktowskie

Amoniaczki korniaktowskie to idealna przekąska zarówno dla dzieci jak i dorosłych!  To danie jest łatwe w przygotowaniu i zawsze dobrze się prezentuje na stole. Amoniaczki świetnie pasują do owoców, serka, twarogu, ale możesz je podać również na słono. Na mojej stronie znajdziesz też przepis na ciastka. Przekąska ta idealnie nadaje się również jako drugie śniadanie do szkoły czy pracy. 

Korniaktów jest bardzo starą osadą położoną w województwie podkarpackim. Amoniaczki pieczone w Korniaktowie sięgają tradycją z pewnością do bardzo dawnych czasów. Pieczono je z okazji wszystkich świąt i uroczystości rodzinnych. Są to pierwsze domowe ciasteczka, które starszym ludziom kojarzą się z dzieciństwem. Przepis na amoniaczki przekazywano sobie z pokolenia na pokolenie.

AMONIACZKI KORNIAKTOWSKIE

  • 1 kg mąki
  • 30 g amoniaku
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 200-220 g cukru np. trzcinowego
  • 250 ml śmietany 30%
  • 1 kostka masła – 200 g

Amoniaczki korniaktowskie

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Amoniak mieszamy z mąką, żółtkami + jedno jajko ucieramy z cukrem na bardzo gładką masę – tak długo, aż cukier będzie w pełni rozpuszczony.  

Krok 2:

Następnie masło siekamy i mieszamy z mąką. Dodajemy jajka i śmietanę. Ciasto dobrze wyrabiamy i odkładamy w chłodne miejsce na około 30 minut.

Krok 3:

Następnie ciasto wałkujemy na stolnicy w cienkie placki i wycinamy ciasteczka szklanką. Na koniec jedną stronę ciastka zanurzamy w białku, a następnie w cukrze. Pieczemy na złoty kolor w temperaturze 200 ºC.

Amoniaczki korniaktowskie

Smacznego! 

Więcej przepisów na przekąski znajdziesz >> TUTAJ<<

Pamiętaj, że jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.

 

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również