menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Do miękkiego masła dodajemy posiekany czosnek, zioła, odrobinę soli i pieprzu. Łyżką wyrabiamy jednolitą masę i wstawiamy do zamrażarki, żeby stwardniała. Opłukane i osuszone kotlety oprószamy mąką. Rozgrzewamy na patelni olej i smażymy antrykoty na ostrym ogniu po 4 minuty z każdej strony, tak aby na powierzchni wytworzyła się zrumieniona skórka, a wewnątrz pozostały różowe. Solimy i pieprzymy stronę już upieczoną (nie solimy przed smażeniem, bo wołowina stwardnieje). Usmażone antrykoty układamy na ciepłym półmisku, na każdym układamy duże grudki masła ziołowego, obkładamy pieczonymi ziemniakami i zieloną sałatą winegret.

ocena:

Antrykot

składniki

  • 4– 6 kotletów uciętych z antrykotu grubości co najmniej 3 cm (zachowujemy kostkę żebrową)
  • 4 łyżki oleju, 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz
Masło ziołowe
  • 4 łyżki masła, 4 ząbki czosnku
  • po 1 łyżeczce: posiekanej natki pietruszki i koperku
  • po pół łyżeczki: tymianku i oregano
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Do miękkiego masła dodajemy posiekany czosnek, zioła, odrobinę soli i pieprzu. Łyżką wyrabiamy jednolitą masę i wstawiamy do zamrażarki, żeby stwardniała. Opłukane i osuszone kotlety oprószamy mąką. Rozgrzewamy na patelni olej i smażymy antrykoty na ostrym ogniu po 4 minuty z każdej strony, tak aby na powierzchni wytworzyła się zrumieniona skórka, a wewnątrz pozostały różowe. Solimy i pieprzymy stronę już upieczoną (nie solimy przed smażeniem, bo wołowina stwardnieje). Usmażone antrykoty układamy na ciepłym półmisku, na każdym układamy duże grudki masła ziołowego, obkładamy pieczonymi ziemniakami i zieloną sałatą winegret.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję