X

Czego szukasz?

Przepis

Antrykot wołowy, to pyszna propozycja na sobotnie lub niedzielne grillowanie. Stek wołowy to zawsze dobry pomysł. Z dodatkiem masła ziołowego bez wątpienia tworzą duet idealny. Jeszcze tylko sałatka ze świeżych warzyw i kawałek pieczywa. Pieczywo najlepiej też zgrillowane. 

Antrykot Macieja Kuronia

Składniki:

  • 4– 6 kotletów uciętych z antrykotu grubości co najmniej 3 cm (zachowujemy kostkę żebrową)
  • 4 łyżki oleju 
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz
Masło ziołowe:
  • 4 łyżki masła, 4 ząbki czosnku
  • po 1 łyżeczce: posiekanej natki pietruszki i koperku
  • po pół łyżeczki: tymianku i oregano
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:

Do miękkiego masła dodaj posiekany czosnek, zioła, odrobinę soli i pieprzu. Następnie łyżką wyrób jednolitą masę i wstaw do zamrażarki, żeby stwardniała.

Krok 2:

Opłukane i osuszone kotlety oprósz mąką. Rozgrzej na patelni olej, smaż antrykoty na ostrym ogniu po 4 minuty z każdej strony. Tak aby na powierzchni wytworzyła się zrumieniona skórka, a wewnątrz pozostały różowe.

Krok 3:

Solimy i pieprzymy stronę już upieczoną (nie solimy przed smażeniem, bo wołowina stwardnieje). Usmażone antrykoty ułóż na ciepłym półmisku, na każdym wcześniej połóż duże grudki masła ziołowego, następnie obłóż pieczonymi ziemniakami i zieloną sałatą winegret.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.

Więcej pysznych, mięsnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również