menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Gotujemy razem mięso i jarzyny, następnie mielimy, dodajemy odciśniętą bułkę, jaja, przyprawy i posiekaną natkę pietruszki. Na koniec wsypujemy kaszę mannę. Wszystkie składniki starannie mieszamy. Smarujemy masłem formę lub brytfannę, wkładamy masę i kładziemy na wierzchu kawałek masła. Wkładamy formę do piekarnika i pieczemy ok. pół godziny w średnio nagrzanym piekarniku. Po wyjęciu kroimy w plastry. Możemy podawać na zimno i na gorąco.

ocena:

Baba jarzynowo–mięsna – Śląsk

składniki

  • 500 g mięsa wieprzowego, z drobiu, cielęciny lub mieszanego
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 seler
  • 1 pietruszka – korzeń i natka
  • 2 jaja
  • 1 bułka namoczona w wodzie
  • pół szklanki kaszy manny
  • pieprz, sól, gałka muszkatołowa

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Gotujemy razem mięso i jarzyny, następnie mielimy, dodajemy odciśniętą bułkę, jaja, przyprawy i posiekaną natkę pietruszki. Na koniec wsypujemy kaszę mannę. Wszystkie składniki starannie mieszamy. Smarujemy masłem formę lub brytfannę, wkładamy masę i kładziemy na wierzchu kawałek masła. Wkładamy formę do piekarnika i pieczemy ok. pół godziny w średnio nagrzanym piekarniku. Po wyjęciu kroimy w plastry. Możemy podawać na zimno i na gorąco.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję